‘12 miljard euro SDE-budget nodig voor warmtetransitie’

08.02.2022 Nina Groot

‘12 miljard euro SDE-budget nodig voor warmtetransitie’

Duurzaam warmte, elektrificatie en hernieuwbaar gas zijn van cruciaal belang voor de energietransitie, maar deden niet goed in de recente SDE++-subsidierondes. De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie stelt voor om een budget van 12 miljard euro vrij te maken voor het jaar 2022 om deze technologieën een kans te geven, meldt de NVDE.

De NVDE heeft het Aurora-onderzoeksbureau ingehuurd om erachter te komen hoeveel geld er nodig is in 2022 om duurzame warmte, hernieuwbaar gas en elektrificatie deze kans te bieden.

Om de hoge klimaatdoelen van het nieuwe kabinet te bereiken, is elke techniek van groot belang. En omdat de projecten lang duren om te voltooien, is een zekere haast geboden. Als gevolg hiervan is deze SDE-ronde van cruciaal belang voor het voltooien van voldoende projecten tegen 2030.

Het budget voor de SDE-ronde van 2021 was 5 miljard euro, en er is voor een totaal van 12 miljard euro aan projecten voorgesteld. Dientengevolge wordt de subsidie voornamelijk toegewezen aan CO2-opslag, zonne-energie en restwarmte.

In de voorgaande twee jaar zijn in het SDE-systeem bijna alle bronnen van duurzame warmte, elektriciteit en gas afgevallen. Hierdoor gaan er veel mogelijkheden voor CO2-reductie verloren, en dit terwijl we deze hard nodig hebben om aan onze klimaatdoelen te voldoen.

Onderzoeksbureau Aurora uit de verwachting voor de SDE++-ronde, die in juni dit jaar open zal gaan. In het middelste scenario verwacht Aurora een minimaal SDE++-budget nodig te hebben van 12 miljard euro voor praktisch alle technieken. Hoe kleiner het budget, hoe minder technieken beschikbaar zullen zijn.

Warmtenetten vallen naar verwachting als eerste af. Er van uitgaande dat er veel subsidieaanvragen zullen worden gedaan, drukt met name CO2-opslag veel warmtetechnieken uit de subsidieboot. Uitgaande van een budget van minder dan 12 miljard euro, zal er weinig overblijven.

Gezien de huidige gascrisis, is het opmerkelijk dat aardgasvervangingstechnologieën wegvallen wanneer budgetten te strak zijn. Aardgas is namelijk vaak vereist voor CO2-opslag of gebruik. Dit is een reden om ervoor te zorgen dat dergelijke duurzame aardgasvervangers moeten worden besproken.