‘De Amsterdamse BENG-norm is nog een tikje strenger’

18.04.2022 Simone Tresoor

‘De Amsterdamse BENG-norm is nog een tikje strenger’

Tijdens het congres Duurzaam Bouwen op de beurs Duurzaam Verwarmd sprak Marieke van Doorninck, wethouder ruimtelijke ontwikkeling en duurzaamheid van de gemeente Amsterdam. De wethouder vertelde welke stappen de gemeente maakt met duurzaam bouwen in de hoofdstad.

Van Doorninck: “Meer dan ooit zien wij dat we haast moeten maken met duurzaam bouwen: de toestand in de wereld, het IPCC-rapport en uiteraard de groeiende energie-armoede onder onze inwoners. Het is een gigantische opgave die we niet tot een goed einde kunnen brengen als we niet samenwerken.”

Biobased bouwen
Zij vervolgt: “Het is de taak van de overheid om duidelijkheid aan de markt te geven. Dat willen we doen met regels die voor lange tijd gelden. Dat is belangrijk voor de bouw. Er moet nu al energieneutraal worden gebouwd. Alles wat nu blijft liggen moet op een later moment worden ingehaald en dan gaan we de doelen gewoon niet halen.”

Amsterdam zet in op het energiezuinig maken van woningen, maatschappelijke gebouwen en de zakelijke markt, maar ook op energieneutraal bouwen volgens de BENG-normen en het streven geen dak onbenut te laten voor het plaatsen van zonnepanelen. Bij de bouw willen zij beton terugdringen en prioriteit geven aan biobased bouwen.

Amsterdamse BENG
Dit kan de gemeente niet alleen, daarvoor wordt de samenwerking met de bouwers gezocht. Een van de zaken die de gemeente Amsterdam doet om een versnelling te brengen in het klimaatneutraal maken van de bouw is de Amsterdamse BENG-norm, die net iets strenger is dan de landelijke norm. De hoofdstad kan zijn CO2-emissies met vijf procent extra verminderen als de Amsterdamse BENG-norm wordt gehanteerd bovenop de landelijke norm.

“We kiezen graag voor houtbouw. We streven ernaar dat twintig procent van de bouw in 2025 grotendeels hout of biobased is. Dat heeft vele voordelen. Zo is het minder zwaar en dus is er minder energie nodig om het te bouwen. Je kunt meer gebruik maken van prefab en het zorgt voor een prettiger binnenklimaat. Ruim honderd belanghebbenden hebben zich inmiddels gecommitteerd aan het convenant houtbouw en we stimuleren tevens natuurinclusief-bouwen.”

Label C en ‘zet de knop om’
Wat betreft het aankomende verplichte label C voor kantoorpanden gaat de gemeente niet direct handhaven. De Omgevingsdienst gaat vooral langs bij bedrijven om te bekijken wat mogelijk is en adviseren wat ‘the quick wins’ zijn om label C te bereiken. 28 procent van de kantoren hebben hun zaken al op orde, maar van de overige panden is onduidelijk of ze voldoen.

In Amsterdam zijn enorm veel mensen waar de slogan ‘zet de knop om’ al niet eens meer opgaat. Deze mensen zetten hun kachel al niet meer aan omdat het voor hen niet te betalen is. De gemeente voelt zich verantwoordelijk en geeft graag het goede voorbeeld. “Zo staat de thermostaat van onze gebouwen op 18 graden Celsius en heeft iedereen inmiddels een warme trui aan naar het werk. We doen echt wat we kunnen”, aldus de wethouder.