‘Nieuwe energielabel veel te duur’

01.04.2021 Simone Tresoor

‘Nieuwe energielabel veel te duur’

Slimmeriken deden het vorig jaar nog bijna gratis: een energielabel aanvragen voor hun koopwoning. Vanaf 1 januari moet de huiseigenaar diep in de buidel tasten voor het label en is het haast onmogelijk een afspraak te maken. Vereniging Eigen Huis (VEH) ageert hier tegen.

Op 1 januari 2021 is het nieuwe energielabel van kracht geworden. Dit label is vollediger en biedt meer informatie dan het vereenvoudigde energielabel zoals dat tot en met vorig jaar werd gebruikt. Het is bovendien onderscheidend voor zeer energiezuinige woningen. Wat ook nieuw is: het label wordt na oplevering bepaald door de energieprestatie ter plaatse te controleren.

Minister komt belofte niet na

De kosten van het energielabel rijzen de pan uit. Daarom roept Vereniging Eigen Huis demissionair minister Ollongren in een brief op om direct actie te ondernemen. Volgens de vereniging zijn eerdere beloftes over de prijs van het label niet nagekomen en zijn huiseigenaren hier de dupe van.

De vereniging wordt sinds de invoering van het nieuwe label platgebeld. “Alleen al in de maand februari zijn er 200 ledenreacties over dit onderwerp binnengekomen.” De verontruste huiseigenaren geven aan veel moeite te hebben met het vinden van een gekwalificeerde adviseur en als ze die al vinden dat de wachttijden enorm zijn wat de overdracht van hun huis op losse schroeven zet.

Label is veel te duur en een afspraak plannen bijna onmogelijk

Ook wordt er geklaagd over de kosten, want had je vorig jaar nog voor een paar tientjes een label, nu zijn de kosten meer dan vertienvoudigd. De minister heeft destijds beloofd dat de kosten niet boven de 190 euro zouden uitkomen, maar uit een steekproef van VEH blijkt een energielabel voor een woning van 150 m² gemiddeld 307 euro te kosten.

VEH vindt dat Minister Ollongren een inschattingsfout heeft gemaakt. “De minister heeft beloofd de prijzen te monitoren en inspanning te leveren om de kosten van de nieuwe systematiek waar mogelijk te drukken. Daar is het nu tijd voor geworden”, vindt algemeen directeur VEH Cindy van de Velde. 

Nu huiseigenaren het energielabel niet meer online kunnen aanvragen, moeten zij op een onoverzichtelijke website zoeken naar een adviseur. VEH: “We hebben de website bekeken en het blijkt dat er maar 139 experts op het platform staan die ook woningen keuren. Daarvan zijn er een aantal nog niet eens gekwalificeerd om daadwerkelijk een label aan een woning toe te kennen. Terwijl je deze wel nodig hebt voor de verkoop van je woning. Er ontstaat nu dus een vertraging in het verkoopproces en dat kan toch niet de bedoeling zijn.”

Tijdelijke maatregelen

De wachttijden zijn niet onopgemerkt gebleven bij het ministerie van BZK. Het ministerie greep vorige maand in met tijdelijke maatregelen. Zo zijn zij bezig meer energieadviseurs (online) op te leiden en komt de verplichting om in een verkoop- of verhuuradvertentie aan te geven of je woning een energielabel heeft tijdelijk te vervallen. Wel moet er bij de overdracht van de woning een definitief energielabel overhandigd worden. Momenteel houdt Ollongren een marktconsulatie om te bekijken of het label per 1 juli ook digitaal kan worden aangevraagd. Daar hebben huiseigenaren die momenteel hun huis willen verkopen niet veel aan, zij vallen tussen wal en schip.

Vereniging Eigen Huis roept de minister op om direct met de branche om tafel te gaan en tot een oplossing te komen. “Het energielabel moet weer betaalbaar worden en de minister moet haar beloftes nakomen”, zegt van de Velde.