‘Ons nieuwe pand is onze showroom én ons visitekaartje’

17.01.2022 Simone Tresoor

‘Ons nieuwe pand is onze showroom én ons visitekaartje’

Het zweet staat Dennis van der Blom, productspecialist comfort techniek bij klimaatbeheersingsbedrijf STULZ Groep, net niet meer op zijn bovenlip. Drie maanden geleden verhuisde het bedrijf van het oude pand in Amstelveen naar een nagelnieuw pand in Hoofddorp. En wie ooit verhuisd is weet: dat brengt wel wat drukte met zich mee.

“Maar het leed is nu geleden en iedereen zit op zijn nieuwe plek. En ik kan je vertellen dat dat heel fijn werkt. We kwamen uit een oud pand, waar we al een tijdje uit ons jasje waren gegroeid. We hadden al een extra magazijn gehuurd, maar we groeien ook hard in personeel en we konden de bureaus niet meer kwijt. In de twee kantoortuinen hebben we nu alle ruimte om rustig te werken en alles ruikt nog heerlijk nieuw.”

‘We zijn onze eigen showroom’
Je kunt je natuurlijk voorstellen dat STULZ hun hele pand vol heeft hangen met eigen apparatuur. Van der Blom: “We hebben een hele mooie technische ruimte, waar we onze eigen techniek kunnen tonen. Zo zijn we meteen onze eigen showroom en visitekaartje. Uiteraard zijn we gasloos en energie-efficiënt. Het dak ligt vol met zo’n duizend zonnepanelen, waarmee we per jaar zo rond de 200.000 kilowattuur terugleveren aan het net. Voor de deur kunnen onze EV’s laden aan onze eigen laadpalen.”

Hij vervolgt: “Uiteraard zit onze luchtbehandelingskast erin en gebruiken we al onze eigen warmtepompen. Ook installeerden we onze VRF-installatie (airconditioning) waarbij er één buitendeel is en meerdere binnendelen. En er zit natuurlijk ook een warmtepompboiler in, de Aquapura monobloc.  

Slim omgaan met stroom
“Aangezien we zoveel stroom over hebben, proberen we met regeltechniek bij de warmtepompen ook warmte te bufferen. Ons magazijn heeft vloerverwarming die natuurlijk niet heel warm hoeft te staan, maar op momenten dat we stroom over hebben verwarmen we die extra, zodat hij op momenten zonder gratis stroom geen warmtevraag heeft.”

Een mooie ontwikkeling is dat de luchtbehandelingskasten hun warmte en koude steeds vaker uit warmtepompen krijgen. Het energieverbruik wordt daar ook steeds minder. Dat is voor STULZ het samenkomen van twee werelden waar ze veel expertise in hebben en waar ze een grotere rol in willen gaan spelen. Ze gaan deze nieuwe toepassingen dan ook in hun nieuwe pand in Hoofddorp assembleren. Dit was één van de redenen dat er behoefte was aan een nieuw en groter pand.

Wat ging er mis?
En dan nu de leukste vraag: zijn er nog dingen fout gegaan? Van der Blom: “Daar kan ik volmondig nee op zeggen. Echt niet. We zijn natuurlijk groothandel in deze apparatuur, dus we weten hoe het moet. Ik ging wel elke week een paar keer kijken bij het installatieproces. Dan kon ik op tijd ingrijpen als dat nodig was, want dat is efficiënter dan de boel herstellen. Ik denk dat dat er wel toe heeft bijgedragen dat alles gewoon meteen goed liep toen het werd aangezet. Momenteel is de regeltechneut nog wel bezig de laatste hand te leggen aan de regeltechniek.”

Van der Blom: “Naast het nieuwe pand hebben we nog een enorme lap grond van zo’n 3.000 vierkante meter, waar we nu nog niets mee doen. Over een jaar of twee zal hier waarschijnlijk een nieuw magazijn verrijzen. Dat stuk is ingezaaid met wilde bloemen en er staan bankjes. Dan kun je, als je pauze hebt, ook even genieten van de natuur.”