Buitentemperatuur speelt een grote rol in energieverbruik

29 juli 2021

Buitentemperatuur speelt een grote rol in energieverbruik

Als klimaatpartner van het Ministerie EZK heeft Ton Willemsen, oprichter van TONZON Vloerisolatie, op 19 mei in een online meeting met de ministeries van EZK en BZK een pleidooi gehouden voor een verbetering van de maandelijkse rapportages van de energieleveranciers.

Ton Willemsen kwam erachter dat de huidige rapportage vaak averechts werkt, omdat de energiebedrijven geen rekening houden met hoe koud het buiten was. Hierdoor kregen mensen maanden achtereen het deprimerende bericht: ‘uw gasverbruik was deze maand hoger dan vorig jaar.’ Mensen die vorig jaar één of meer besparingsmaatregelen hebben getroffen, zien nu geen of slechts een minimale besparing. Dit leidt tot teleurstellingen die het tempo van woningisolatie belemmeren.

Graaddagen

Dat de huidige maandelijkse rapportages averechts kunnen werken blijkt onder andere uit een reactie van een klant uit de omgeving van KNMI-weerstation Berkhout. ‘Ik ben blij dat de vloer warmer aanvoelt en de kruipruimte nu droog is, maar ik bespaar bijna geen energie. Daarom kan ik dit niet aanraden aan anderen.’ Deze reactie was voor TONZON aanleiding om de *graaddagen in zijn omgeving nader te bekijken. Daarbij kwam de tekortkoming in de maandelijkse energierapportages aan het licht. De gasbesparing met TONZON Vloerisolatie bedroeg in zijn geval veel meer dan de povere 26 m³ gas die de maandnota’s bij elkaar opgeteld lieten zien. Wanneer je de graaddagen in de berekening betrekt, blijkt het verschil veel groter. Zonder vloerisolatie zou zijn verbruik namelijk 24,3% hoger zijn geweest! In plaats van enkele tientjes, spaart de klant in werkelijkheid honderden euro’s. Had hij dit geweten, dan zou hij deze isolatiemaatregel hoogstwaarschijnlijk wel hebben aangeraden aan buren, familie, vrienden en collega’s.

Verbruik

TONZON pleit er daarom voor dat de energiebedrijven de graaddagen gaan betrekken in de maandelijkse energierapporten naar hun klanten. Dus niet alleen het absolute verbruik in m³ aangeven, maar ook het verbruik per graaddag. Mensen kunnen dan direct zien of een maatregel effect heeft gehad.

Berekenen

De graaddagen over een bepaalde periode kan je eenvoudig zelf bepalen met de calculator op de website van Minder-Gas. Neem de begin- en einddatum van je jaarnota. Bereken het aantal graaddagen in deze periode. Deel het gasverbruik door het aantal graaddagen en je krijgt het verbruik in m³/graaddag. Zolang de energiebedrijven deze data niet aanleveren, bepalen wij voor klanten de besparing aan de hand van deze graaddagenmethode. Dit levert interessante cases op. Zo werd bij een vrijstaande woning uit 1990 in Zuidhorn het energiegebruik voor verwarmen gehalveerd na het instaleren van een hybridewarmtepomp en het aanbrengen van Tonzon vloerisolatie. Wil jij meer informatie en/of hulp bij het berekenen van je daadwerkelijke besparing? Neem dan contact op met TONZON.

*Graaddag: een graaddag is een rekeneenheid om de temperatuur op een eenvoudige manier mee te kunnen nemen in berekeningen, met name in berekeningen over energieverbruik. Een graaddag is relatief ten opzichte van een referentietemperatuur, meestal die waarbij geen verwarming meer nodig is. Voorbeeld: Wanneer de gemiddelde binnentemperatuur 18 graden is en de buitentemperatuur was gemiddeld 10 graden, dan is er sprake van 8 graaddagen.

Dit artikel is 29 juli 2021 geplaatst door: Tonzon

 

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Duurzaam Verwarmd

Logo Duurzaam Verwarmd
28 september 2021 - 30 september 2021
9:00 - 17:00
Expo Haarlemmermeer

Duurzaam Verwarmd

Lees verder

Webinar: Groene Huisvesters: Urgenda aanpak naar gasloos wonen

29 september 2021
10:00 - 11:30
online

Groene Huisvesters en Samen Klimaatbestendig

Lees verder

Webinar: Groene Huisvesters: Blauwgroene daken

6 oktober 2021
10:00 - 11:30
online

Groene Huisvesters en Samen Klimaatbestendig

Lees verder

Webinar: Groene Huisvesters: De warmtewissel

13 oktober 2021
10:00 - 11:30
online

Groene Huisvesters en Samen Klimaatbestendig

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu