Een CO2 bubbel onder de Noordzee

13.09.2024

CO2 afvanging in het Rotterdamse havengebied is in volle gang. Veel bedrijven verlagen hun CO2 uitstoot door de CO2 af te vangen voordat het in de atmosfeer beland.

Verreweg de meeste besparing op milieu-impact van warmtepompen is te behalen in de ontwerpfase

12.09.2024

In het ontwerp van warmtepompen is nog veel te winnen als het gaat om CO2-besparing, laat onderzoek zien. Dat gaat om een stuk meer besparing dan in bijvoorbeeld de recycling-fase.

‘Data is alles’ bij de elektrificatie van gebouwen

11.09.2024

Om een gebouw zo energiezuinig mogelijk te maken, is data essentieel. Zeker in kantoorpanden en in de industrie kan de vraag naar warmte sterk variëren, afhankelijk van het gedrag van het personeel, het weer en de draaiende processen.

Maak de warmtetransitie simpel en succesvol

10.09.2024

Als je de huidige temperatuur van het publieke sentiment rond warmtepompen en de verduurzaming van de gebouwde omgeving zou meten, kom je niet direct op een oververhit enthousiasme uit.

Een flexibel energienet door intelligente aansturing van warmtepompen

10.09.2024

Warmtepompen spelen een belangrijke rol in het energiesysteem van de toekomst, en deze toekomst komt steeds dichterbij. Netcongestie en energieprijzen op kwartierbasis maken het voor consumenten steeds interessanter om hun elektrische apparaten slim aan te sturen.

Nieuwe SDE++ ronde geopend met nieuwe categorieën

10.09.2024

Een nieuwe ronde voor de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) is per 10 september geopend. De subsidie is bedoeld voor het grootschalig opwekken van hernieuwbare energie en voor technieken die CO2-uitstoot verminderen.

Warmteprojectentool wordt uitgebreid en verbeterd

09.09.2024

Het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW) en Stichting Warmtenetwerk gaan samen de Warmteprojectentool uitbreiden en verbeteren. Dit is de tool waarin alle informatie over warmtenetprojecten op één plek te vinden is.

Hoe beïnvloedt woningisolatie de brede welvaart?

09.09.2024

Woningisolatie brengt een tal van voordelen met zich mee, het leidt niet alleen tot energiebesparing en CO2-reductie, maar het heeft ook een positief effect op het welzijn en op de vraag naar arbeidsinzet en investeringen.

De grootste warmtepomp van Nederland voorziet 20.000 woningen van duurzame warmte

06.09.2024

20.000 huishoudens in de gemeenten Utrecht en Nieuwegein krijgen warmte geleverd uit de grootste warmtepomp van Nederland. Deze warmtepomp haalt restwarmte uit gezuiverd rioolwater en dient zo als nieuwe warmtebron voor het warmtenet.

Netbeheerders vragen om een andere manier om netkosten te berekenen

05.09.2024

De netkosten van het Nederlandse stroomnet zijn flink gestegen, dat komt onder andere door de investeringen die gedaan moeten worden in het verzwaren van het net.

Drie innovative technolgieën zorgen ervoor dat er geen CO2 in de atmosfeer bij komt

05.09.2024

Om de klimaatdoelstellingen van Europa te behalen is de Nederlandse industrie flink aan het verduurzamen. De afvanging en verwijdering van CO2 speelt hierbij een belangrijke rol.

Oproep voor politiek om meer technische arbeidsmigranten toe te laten

04.09.2024

Ter voorbereiding van het commissiedebat over arbeidsmigratie heeft de industriecoalitie, bestaande uit FME, Koninklijke Bouwend Nederland, Koninklijke Metaalunie, Techniek Nederland, WENB en BOVAG, de politiek opgeroepen om meer grip arbeidsmigratie te creëren.

Energiearmoede in Nederland nog niet opgelost

04.09.2024

Van begin januari 2024 tot eind maart heeft het Tijdelijk Noodfonds Energie financiële hulp geboden aan huishoudens in energie-armoede. Het aantal aanvragen, hoe deze zijn verdeeld over Nederland en de verstrekte middelen zijn terug te vinden op het Noodfonds Energiedashboard.

Om grondstofgebruik te beperken is vraagvermindering belangrijker dan recycling

03.09.2024

In een nieuw rapport onderzoekt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) op welke manier Nederland de vraag naar grondstoffen kan terugdringen. De vraag naar grondstoffen in Nederland stijgt, maar dat heeft een negatieve impact op klimaat en milieu.

‘Eigenwijze’ keuze voor warmtesysteem is zeven jaar later nog steeds een goede oplossing

03.09.2024

Aan het Jacques Urlusplantsoen in Leiden worden vierhonderd woningen verwarmd met een warmtesysteem dat bestaat uit een grote centrale warmtepomp en een ondergrondse warmtebuffer.

Zonnestroomboiler: bewezen techniek met een nieuwe toepassing

02.09.2024

Zonnepanelen wekken meestal meer elektriciteit op dan een huishouden (op dat moment) kan gebruiken. Dit zorgt niet alleen voor netcongestie op zonnige momenten, het terugleveren van opgewekte stroom wordt ook steeds duurder, al helemaal als de salderingsregeling wordt afgeschaft.

Vlaams warmteplan zet in op meer warmtepompen, maar biomassa blijft boventoon voeren

30.08.2024

In Vlaanderen is het grootste aandeel warmte afkomstig van biomassa. Hoewel het aandeel warmtepompen groeit, en volgens plan moet blijven groeien, zal ook in de toekomst de meeste warmte nog van biomassa komen.

CCS speelt een sleutelrol in het prijskaartje van de Nederlandse energietransitie

29.08.2024

In het rapport Grote kostenverschillen in keuzes klimaatbeleid analyseren Publieke Zaken Energy Research & Strategy en Quo Mare de verschillen in kosten tussen een fossielvrij en CO2-neutraal Nederland in 2050.

Geothermie en de Groene Groeispurt

29.08.2024

Met het nieuwe ministerie van Klimaat en Groene Groei staan we op een interessant kruispunt. De naam spreekt boekdelen: we willen duurzaamheid en economische ontwikkeling combineren tot een winnende formule.

Flink meer warmtepompen in Nederland dan geregistreerd

28.08.2024

Door recent vrijgekomen slimme-meterdata van de netbeheerders te analyseren heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) seizoenspatronen in het huishoudelijk elektriciteitsverbruik van individuele woningen weten te identificeren.

Energietransitie in tijden van netcongestie

27.08.2024

Netcongestie lijkt een hype in energieland. Maar waar een hype vaak een innovatie is die gretig wordt omarmd, is netcongestie een hindernis in de energietransitie.

12311»  van 111
Nieuws
Open zoekhulp

Categorieën