Nieuws

CBS:

05.06.2023 | Nieuws

In 2022 is het aandeel hernieuwbare energie 15 procent van het totale energieverbruik in Nederland, meldt het CBS. Dat is een toename van 2 procent ten opzichte van 2021.

EHPA komt met versnellingsplan voor warmtepompen

05.06.2023 | Nieuws

De European Heat Pump Association (EHPA) laat weten dat 23 organisaties uit verschillende hoeken van de sector zijn samengekomen om een warmtepomp versnellingsplan op te stellen.

2,8 biljoen dollar investeringen in energie in 2023, waarvan 1,7 biljoen dollar in hernieuwbaar

05.06.2023 | Analyse

In 2023 zal er naar verwachting van het Internationaal Energieagentschap (IEA) meer dan 1,7 biljoen dollar worden geïnvesteerd in hernieuwbare energietechnologieën, dat blijkt uit het rapport World Energy Investment 2023.

Studie toont enorme potentie van grootschalige warmtepompen

02.06.2023 | Nieuws

Warmtepompen kunnen de volledige warmtebehoefte van Duitsland dekken bij temperaturen tot 200 graden Celsius, dat meldt Agora Energiewende op basis van een nieuwe studie.

Huis van vlas: hoe staat het ervoor met natuurlijke isolatiematerialen?

02.06.2023 | Analyse

Eind vorig jaar kondigde het kabinet aan te willen inzetten op ‘biobased bouwen’, om de CO2-uitstoot van die sector naar beneden te brengen. Een van de kansrijke mogelijkheden op dit gebied is om biologisch materiaal in te zetten bij de isolatie.

Kentering aantal aanmeldingen opleidingen installatie- en elektrotechniek

01.06.2023 | Nieuws

Het ziet ernaar uit dat komend schooljaar méér nieuwe mbo-studenten zullen kiezen voor een technische opleiding. Een steekproef van de MBO-Raad laat zien dat de opleidingen installatie- en elektrotechniek deze zomer bij de nieuwe aanmeldingen kunnen rekenen op een toename van zo’n 3 procent.

Warmtenetten Investeringssubsidie geopend met 150 miljoen euro in de pot

01.06.2023 | Nieuws

Ondernemers en investeerders die aan een warmtenet werken voor de gebouwde omgeving kunnen sinds vanochtend een aanvraag doen voor de Warmtenetten Investeringssubsidie (WIS).

10 tips om te koelen zonder airco

01.06.2023 | 't Hoekje

De zomer komt er weer aan, en dat betekent: hitte! Er wordt collectief wat af geklaagd tijdens koude winterdagen, maar wanneer het ‘s zomers te warm wordt is het pas écht zweten geblazen.

All round versus gespecialiseerde installatiebureaus: wat is beter?

01.06.2023 | Analyse

We moeten meters maken en zo snel mogelijk en zoveel mogelijk warmtepompen, zonnepanelen, zonneboilers, PVT en andere duurzame oplossingen aanleggen. Maar ondertussen moeten er ook nog dakgoten en afvoeren worden ontstopt, badkamers aangelegd en lekkende daken gedicht.

Tarief voor landelijk gastransport zal met gemiddeld 20 procent dalen

31.05.2023 | Nieuws

De tarieven van Gasunie  voor het landelijke transport van aardgas zullen in 2024 met gemiddeld 20 procent dalen, dat meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

60 tot 75 procent van alle woningen worden in de toekomst verwarmd met een warmtepomp

31.05.2023 | Analyse

De recent verschenen scenariostudie van Netbeheer Nederland beschrijft vier ontwikkelpaden voor het Nederlandse energiesysteem. In deze analyse laten Warmte365 en Dutch New Energy Research zien wat dit betekent voor warmtetechnieken bij woningen door een kijkje te nemen in de assumpties van het achterliggende model.

IRENA:

30.05.2023 | Nieuws

IRENA’s Global Geothermal Alliance (GGA) is recent bijeen gekomen in Abu Dhabi om de potentie van geothermisch verwarmen te bespreken. Tijdens de bijeenkomst werden de belangrijkste punten uit het recente rapport Global Geothermal Market and Technology Assesment besproken.

De warmte die door het doucheputje wegstroomt

30.05.2023 | Interview

Met de beste douchewarmtewisselaars kan tot wel 70 procent van de warmte die bij douchen verloren gaat worden teruggewonnen. Hoe komt het dat deze technologie nog zo weinig wordt toegepast? Warmte365 sprak met Piet Jacobs, onderzoeker bij TNO, over hoe warmteterugwinning (wtw) bij douchewater werkt en welke uitdagingen er voor de grootschalige toepassing zijn.

De achterdeur moet dicht blijven

30.05.2023 | Column

De Nederlandse arbeidsmarkt kampt met een personeelstekort in verschillende sectoren. Zo ook in de techniek. Het is geen nieuws, maar wel een opgave die vraagt om oplossingen.

Aantal warmtepompfabrieken groeit snel, maar nog niet snel genoeg

29.05.2023 | Analyse

Dat Europa duidelijke stappen zet in het uitbreiden van de productiecapaciteit van warmtepompen is ook terug te zien in de cijfers van The State of Clean Technology Manufacturing, een nieuw rapport van het Internationaal Energieagentschap (IEA).

NLHydrogen opgericht als branchevereniging voor waterstof

26.05.2023 | Nieuws

Directeur Alice Krekt en Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, onthulden in het Museum voor Beeld en Geluid in Den Haag de naam en het logo van de nieuwe branchevereniging voor waterstof genaamd NLHydrogen is donderdag 25 mei gepresenteerd.

‘Maak een routekaart voor verduurzaming van je vastgoed’

26.05.2023 | Interview

Sinds 1 januari moeten kantoren minimaal energielabel C hebben. “Maar dat is geen einddoel”, zo benadrukte Arjan van Eijk, associate director van CBRE Nederland, enige tijd geleden tijdens het congres Vastgoed Voordelig Verduurzamen.

45 procent van Nederlandse huishoudens hield verwarming uit om energie te besparen

25.05.2023 | Nieuws

Een panelonderzoek van vergelijkingswebsite Slimster.nl wees uit dat bijna de helft van Nederlandse huishoudens de verwarming vaak uit liet, om energie te besparen.

Filmhoekje: negen films en series over klimaatverandering en duurzaamheid

25.05.2023 | 't Hoekje

Een film of serie met een sterke boodschap bereikt vaak meer mensen dan een interessante documentaire of een goed geschreven artikel. Daarom zet Warmte365 er vandaag een aantal in het zonnetje: acht films en een serie die, direct of indirect, over klimaatverandering en duurzaamheid gaan.

Hoe Leidse Energiefixers onbereikbare doelgroepen bereiken? Gewoon aanbellen

25.05.2023 | Interview

De Energiefixers komen naar je toe deze winter. Onder dat motto helpen vrijwilligers de bewoners van sociale huurwoningen in Leiden Zuidwest. Ze geven informatie, advies en ze steken de handen uit de mouwen.

12311»  van 83

Wekelijks op de hoogte blijven van de duurzame warmtesector?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Abonneer nu