Vattenfall gaat geen nieuwe warmtenetten meer aanleggen voor de bestaande bouw

12.07.2024

Door de huidige verslechterende marktomstandigheden start Vattenfall geen nieuwe, grootschalige warmtenetten voor bestaande bouw meer op. Dat meldt de energieleverancier.

Een boost voor warmtenetten op zeer lage temperaturen

12.07.2024

Om de gestelde klimaatdoelen van de overheid te halen moeten 8 miljoen woningen van het gas af. Warmteleverancier De Warmte Maatschappij is ervan overtuigd dat zeer lage temperatuur (ZLT) warmtenetten een innovatieve oplossing voor deze opgave vormen.

Productievolume van de installatiebranche daalt licht

10.07.2024

Het productievolume van de installatiebranche is dit jaar met 0,7 procent gedaald. Dat meldt Techniek Nederland op basis van het rapport Economische Vooruitzichten en Verder, dat in hun opdracht werd geschreven.

Onderzoek in Pijnacker kan veel betekenen voor geothermie in Nederland

10.07.2024

TNO, KNMI en Ammerlaan The Green Innovator doen onderzoek naar de kans van het wel of niet optreden van aardbevingen bij geothermie bij kwekerij Ammerlaan in Pijnacker.

NPLW biedt gemeenten Handreiking Warmteprogramma aan

09.07.2024

Het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW) heeft het Handreiking Warmteprogramma aan de Nederlandse gemeenten aangeboden. Het moet gemeenten helpen bij het opstellen van een warmteprogramma.

Welke strategische grondstoffen zitten er in warmtepompen?

09.07.2024

Voor de energietransitie zijn veel grondstoffen nodig. Voor warmtepompen zijn vooral koper, goud en staal belangrijk. Zijn deze materialen genoeg beschikbaar en leverbaar? Daarvoor spreekt Warmte365 met Irina Patrahau, hoofdonderzoeker geopolitiek van kritieke grondstoffen en supply chains bij The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS).

Dilemma: staat isoleren op gespannen voet met warmtenetten?

09.07.2024

Onlangs werd ons onderzoek gepubliceerd naar de maatschappelijke en eindgebruikerskosten van een warmtenet of all-electric bij een casus in Den Haag. Dit leidde tot veel reacties.

Hoe kunnen woningcorporaties verduurzaming meer betaalbaar maken?

08.07.2024

In 2022 hebben woningcorporaties in de Nationale Prestatieafspraken gezamenlijk afgesproken dat er in 2030 675.000 woningen moeten worden verduurzaamd. De ambitie is er bij de woningcorporaties, maar de portemonnee lijkt steeds minder toereikend te zijn.

Kan meer groen gas zorgen voor een goedkopere warmtetransitie?

05.07.2024

In de studie Potentieel Analyse Warmte & Koude 2024 geeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een beoordeling van het potentieel voor een efficiënte warmte- en koude voorziening in Nederland.

ENGIE wil groen gas op grote schaal gaan aanbieden

04.07.2024

Groen gas is een van de opties om van het aardgas af te gaan en energieleverancier ENGIE is overtuigd dat het Nederland gaat helpen bij de energietransitie. Eerder dit jaar namen zij twee groene gasinstallaties over, in Alkmaar en Hardenberg.

Hengelo lijkt eindelijk de weg naar aardgasvrije woningen te hebben gevonden

03.07.2024

In Hengelo worden momenteel zo’n kleine duizend woningen verwarmd met het warmtenet met restwarmte van Nobian, die het afneemt van afvalverwerker Twence. De warmte die Twence levert is echter groot genoeg om een groot deel van de gemeente te voorzien.

Netcongestie, is dat de schuld van de warmtepomp?

03.07.2024

Door alle publiciteit rond netcongestie krijgen huiseigenaren mee dat de warmtepomp een probleem veroorzaakt. Maar de warmtepomp is vooral deel van oplossing voor de energietransitie.

Investering in warmtepompen twee keer sneller terugverdiend dan verwacht

02.07.2024

Mensen met een warmtepomp kunnen hun investering binnen 5,5 jaar terugverdienen, blijkt uit onderzoek van HeatTransformers. De geschatte terugverdientijd lag eerder nog op 8 jaar.

Minder energiearmoede dankzij compensatiemaatregelen

02.07.2024

Uit onderzoek van het CBS en TNO blijkt dat steunmaatregelen vanuit de overheid hebben geholpen om het aantal huishoudens met energiearmoede te beperken. In 2023 waren er ongeveer 400 duizen huishoudens met energiearmoede.

Werkgevers Techniek- en Metaalsector willen weer onderhandelen over de cao

02.07.2024

De werkgevers in de Metaal en Techniek nodigen de vakbonden uit om weer aan tafel te komen. Ze doen daarvoor een verbeterd aanbod om op korte termijn tot een cao-akkoord te komen.

Progressieve energiebelasting kan ook steun voor warmtepompen betekenen

02.07.2024

Dat het aankomende kabinet de hybride warmtepompnorm wil schrappen en de belasting op aardgas wil verlagen zorgt voor een minder gunstige businesscase voor warmtepompen.

TNO: ‘Lokale energiehulp het meest effectief’

01.07.2024

Energiehulp verbetert de grip van bewoners op de energierekening, dat concludeert TNO in een recent onderzoek. Om de leefsituatie zoals wooncomfort en gezondheid te verbeteren zijn tijd en aandacht vanuit een energiehulporganisatie voor de bewoner nodig.

Breman wil met dakkap voor warmtepompen problemen in de markt wegnemen

01.07.2024

Een warmtepomp kan op veel plaatsen in en rond het huis geïnstalleerd worden, zo ook op het dak. Met een zogeheten dakkap, waar de warmtepomp in staat, om de pomp heen komen er alleen maar pluspunten bij volgens Breman Installatietechniek.

ACM verlaagt maximumtarief voor warmtenetten met 36 euro

28.06.2024

Huishoudens die zijn aangesloten op het warmtenet krijgen 36 euro terug. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft het maximumtarief verlaagd. De verlaging gaat met terugwerkende kracht in per 1 januari 2024.

Fossiel verwarmen uitbannen via de ecodesign wet

28.06.2024

Het European Environmental Bureau (EEB) houdt zich vanuit Brussel bezig met Europese wetgeving omtrent milieu. Dat gaat over onderwerpen als landbouw, biodiversiteit en energie, waaronder ook de circulariteit van warmtepompen valt.

Burgerberaad Rotterdam buigt zich over klimaatopgave

27.06.2024

“Wat moet Rotterdam nog meer doen om de klimaatdoelen te halen?” Die vraag stelt Rotterdam aan haar burgers in een burgerberaad. De deelnemers van het beraad gaan in korte tijd veel leren over klimaatverandering, uitvoerig met elkaar in overleg en uiteindelijk adviezen schrijven die aan de gemeenteraad voorgelegd zullen worden.

12311»  van 108
Nieuws
Open zoekhulp