Nieuws

PBL-proefschrift legt lacunes klimaatinspanningen bloot van steden, regio’s en bedrijven

30.09.2022 | Nieuws

Uit onderzoek van promovendus Mark Roelfsema, tevens werkzaam bij het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), blijkt dat de inspanningen van steden, regio’s en bedrijven om het Akkoord van Parijs te halen tegenvallen.

Waste Transformers maken energie van voedselafval

30.09.2022 | Innovatie

Voeding omzetten in energie: dat laten we elke dag aan ons lichaam over, maar The Waste Transformers gaan nog een stapje verder. Het bedrijf ontwikkelt containers waarmee bedrijven en instanties zelf voedselafval kunnen omzetten in groene energie.

Politieke steun voor technisch haalbare publieke warmtenetten

29.09.2022 | Nieuws

Ter voorbereiding op de nieuwe Wet Collectieve Warmtevoorziening (WCW) heeft Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, aan Netbeheer Nederland gevraagd in hoeverre publieke netwerkbedrijven de aanleg van warmtenetten op zich kunnen nemen.

Thermostaat lager op Twitter

29.09.2022 | 't Hoekje

Het is nog maar net herfst. Toch worden de media al maandenlang gedomineerd door één thema: hoe ga ik mijn energienota betalen en hoe houd ik het warm.

BDH: ‘Nederlandse warmtepompprijzen internationaal passend en concurrerend’

29.09.2022 | Analyse

Onlangs presenteerde adviesbureau BDH zijn onderzoek naar kostprijsdalingen van verschillende typen warmtepompen in een webinar. In opdracht van TKI Urban Energy onderzocht BDH hoe de productie- en installatiekosten zich ontwikkelen, omdat een kostprijsdaling noodzakelijk is voor een versnelde uitrol van warmtepompen.

Transitiegrondstoffen flink in prijs gedaald

28.09.2022 | Nieuws

Veel basismetaalprijzen, maar ook de prijzen van veel ‘minor metals’ – zoals zeldzame aardmetalen, lithium, kobalt, vanadium, molybdeen en mangaan – maken een vrije val vanaf mei 2022, dat meldt ABN AMRO in zijn Sustainaweekly.

De meeste Nederlandse huishoudens verbruiken meer dan prijsplafond

28.09.2022 | Nieuws

65 procent van de Nederlandse huishoudens verbruikt meer gas dan het prijsplafond dat het kabinet heeft voorgesteld. En 77 procent van de huishoudens verbruikt meer elektriciteit dan het prijsplafond.

Deze fout maken nog écht teveel mensen

28.09.2022 | Analyse

Voor wie in de branche werkt is heel veel technische jargon gesneden koek. Maar wat een kenner daardoor nog wel eens vergeet, is dat al die verschillende termen nog best wat vraagtekens kunnen geven bij de consument.

Nieuwe HYBRIT-testinstallatie brengt fossielvrij staal een stapje dichterbij

27.09.2022 | Nieuws

Momenteel is de staalindustrie verantwoordelijk voor zo’n 7 procent van de totale mondiale CO2-uitstoot. Een nieuwe opslagfaciliteit van een samenwerkingsverband van SSAB, LKAB en Vattenfall brengt daar op termijn wellicht verandering in.

Voorlopers geothermieprojecten in nood

27.09.2022 | Column

Het zijn bijzondere tijden, voor iedereen. In deze energiecrisis telt iedere kuub aardgas die we niet van Rusland hoeven afnemen. Ruim baan dus voor alle alternatieven om kassen en woningen te verwarmen.

Nederlands zonnewarmteproject afgetroefd om European Sustainable Energy award

27.09.2022 | Actueel

Het ENVISION-project, gecoördineerd door TNO, was één van de genomineerde projecten voor de prestigieuze European Sustainable Energy award van de Europese Commissie.

Recente raming PBL voorspelt mislopen 55 procent reductiedoel

26.09.2022 | Nieuws

Hoewel het kabinet in het Coalitieakkoord van 2021 heeft vastgesteld haar ambitieniveau voor het klimaatbeleid heeft aangescherpt, blijkt uit de meest recente raming van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dat deze ambities met de plannen die nu op tafel liggen niet gehaald zullen worden.

Kabinet sloeg vroege waarschuwingen in de wind en heeft nu prijsplafond niet af

26.09.2022 | Analyse

Eén van de meest controversiële maatregelen is het prijsplafond voor energie, want hoe kan een plan dat “half af” is, zoals SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen het noemde, worden beoordeeld? Door te reconstrueren vanaf begin juni.

Opleiding in huis en eerstelijnsvraagbaak

23.09.2022 | Interview

De leveranciers van de benodigde producten voor de energietransitie hebben het zonder campagnes druk. Zo ook Wasco, leverancier van klimaattechniek, meent CEO Herold van den Belt.

Grote warmtenetten in 2021: weer minder uitstoot en warmteverlies, meer hernieuwbare energie

23.09.2022 | Nieuws

Sinds 2021 is het voor warmtebedrijven verplicht om te rapporteren over de duurzaamheid van hun warmtenetten. Expertise Centrum Warmte heeft de duurzaamheidsrapportages van warmtebedrijven opgevraagd en geanalyseerd.

FME en de vakbonden zijn het eens over nieuwe cao Metalektro

23.09.2022 | Nieuws

FME, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie, en de vakbonden hebben donderdag 22 september een akkoord over de cao Metalektro bereikt. De cao heeft een looptijd van achttien maanden en gaat in op 1 december 2022, dan worden de salarissen structureel verhoogd met 5,5 procent en vanaf 1 januari 2024 nog eens 3,5 procent.

Global Hydrogen Review 2022: ‘Energiecrisis vergroot belangstelling voor waterstof’

22.09.2022 | Nieuws

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) heeft zijn jaarlijkse Global Hydrogen Review uitgebracht. Hoewel de interesse in waterstof, mede door de energiecrisis, blijft toenemen hoopt het IEA op meer investeringen in zowel het aanbod als de vraag.

Nederland helpt zuiderburen op weg met warmtenet

22.09.2022 | Nieuws

Een consortium van Nederlandse partijen leent steun aan de aanleg van een warmtenet in Antwerpen. Met de aanleg van een warmtenet wil de Belgische havenstad een flinke verduurzamingsslag maken, schrijft Consultancy.

Wat doet de Koning aan duurzaamheid?

22.09.2022 | 't Hoekje

De Staat wees de koning drie paleizen toe voor de uitvoering van zijn taken. Paleis Noordeinde, Paleis Huis Ten Bosch, Paleis Amsterdam. Net als zijn onderdanen dient de koning ook verantwoording te nemen voor de planeet, maar wat doet de Koning nu precies om deze paleizen te verduurzamen? Allereerst worden er op Paleis Noordeinde 191 zonnepanelen geplaatst.

Woning verwarmen met de schutting

22.09.2022 | Innovatie

Er is geen buitenunit met het bijbehorende geluid nodig en ook geen grondboring. De energieschutting van Optisolar haalt warmte uit buitenlucht én door zoninstraling.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu