Nieuws

NVDE:

28.03.2023 | Nieuws

Van het geld dat het kabinet dit jaar uittrok voor het energieplafond hadden 1.129.000 huishoudens van het gas af gekund en een structureel veilige energierekening kunnen hebben, meldt de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).

Ambitieuze Europese en Nederlandse industrieplannen, maar er kan nog een schepje bovenop

28.03.2023 | Analyse

De Europese Commissie heeft met de Net-Zero Industry Act en de European Critical Raw Materials Act twee ambitieuze groene industrieplannen gepresenteerd. Nederland volgde met het Nationaal Programma Verduurzaming Industrie.

De wal keert het schip

28.03.2023 | Column

De energie- en warmtetransitie blinkt uit in hoge ambities, gedurfde doelen en vooral onderdeel zijn van 'de oplossing en niet van het probleem'. We worden aangemoedigd om warmtepompen en zonnepanelen te nemen en onze fossiele mobiliteit te verruilen voor een elektrische variant.

Collectieve warmtesystemen blijken technisch haalbaar én maatschappelijk aanvaardbaar

27.03.2023 | Nieuws

De resultaten van het innovatieprogramma Warming Up van zestig verschillende partijen uit de Nederlandse warmte-industrie zijn bekend: collectieve duurzame warmtesystemen zijn technisch haalbaar én maatschappelijk aanvaardbaar.

Duimen omhoog voor het energie-optimalisatiesysteem

27.03.2023 | Seminar

Zou elke woning en elk gebouw een energie-optimalisatiesysteem moeten hebben? Waarom zo’n systeem nemen en met welke technologische ontwikkelingen hebben we in Nederland te maken? Dat zijn de thema’s waar John van Vugt, vakspecialist elektrotechniek bij Techniek Nederland, zich mee bezighoudt, zo vertelde hij tijdens Solar Solutions 2023.

Wetenschappelijke Klimaatraad compleet

24.03.2023 | Nieuws

Na de eerdere benoeming van Jan Willem Erisman als voorzitter van de Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR) heeft de ministerraad op voordracht van minister Jetten voor Klimaat en Energie ingestemd met de benoeming van de negen overige leden.

Rust op de gasmarkt, maar geen garanties voor het volgende vulseizoen

24.03.2023 | Actueel

Hoewel er begin maart zowaar nog wat sneeuw viel is de winter en daarmee ook het stookseizoen inmiddels voorbij. Een goed moment om de balans op te maken en enkele conclusies te trekken over de gasmarkt voor het komende vulseizoen.

Nieuw veiligheidsbeleid nodig voor transport gevaarlijke stoffen voor energietransitie

23.03.2023 | Nieuws

De voor de energietransitie benodigde gevaarlijke stoffen zullen de komende jaren in volume toenemen. Denk bij voorbeeld aan waterstof en ammoniak. Uit onderzoek van Berenschot, Arcadis en TNO blijkt dat, om deze ontwikkelingen veilig te laten verlopen, de (omgevings)veiligheid nu al een plek moet te krijgen in beleid, wet- en regelgeving en risicobeperkende maatregelen.

Hoe het beroemdste waterpistool ter wereld begon als een warmtepomp

23.03.2023 | 't Hoekje

Je hebt waterpistolen, en je hebt de Super Soaker. Elke zomer terroriseren kinderen elkaar (en hun ouders) met dit opgevoerde waterpistool dat vrijwel iedereen kent.

Spiegeltje,  spiegeltje aan de wand, wat is de mooiste buitenunit van het land?

23.03.2023 | Innovatie

Beauty is in the eye of the beholder, maar in de enorme overvloed aan buitenunits op de ISH sprong er één wel enorm in het oog: de HTS-buitenunit van REMKO.

ACM doet onderzoek naar benodigde investeringen inzet groen gas

22.03.2023 | Nieuws

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil onderzoeken welke kosten netbeheerders moeten maken om groen gas op grotere schaal in te voeden, volgens een persbericht.

Belimo en Guangzhou Poolworld Environmental Technology zijn de Best Innovation runner-ups

22.03.2023 | Innovatie

Tijdens de vakbeurs Duurzaam Verwarmd werd de prijs voor beste innovatie uitgereikt. Viessmann was door de jury uitgeroepen tot winnaar met de Viessman met de Vitocal 250 / 252 – A.

Nieuw VN-klimaatrapport: 1,5 graad opwarming nog mogelijk als we nu actie ondernemen

21.03.2023 | Nieuws

Een nieuw rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) waarschuwt dat de ongeremde uitstoot van broeikasgassen het steeds moeilijker maakt om de opwarming van de aarde tot 1,5 graad te beperken.

21.03.2023 | Nieuws

In het windenergiegebied ten noorden van de Waddeneilanden plant Nederland de eerste grootschalige waterstofproductie op zee. Het windpark is goed voor circa 500 Megawatt elektrolysecapaciteit en moet rond 2031 operationeel zijn, schrijft Rijksoverheid.

COHEASY: de potentie van eWarmteflex

21.03.2023 | Analyse

Om flexibiliteit in het energiesysteem te krijgen is energieopslag nodig. De batterij komt steeds meer op, maar door de salderingsregeling is er nog geen prikkel om te investeren in batterijopslag.

Van elitepomp naar volkspomp

21.03.2023 | Column

Voor het behalen van klimaatdoelen in de gebouwde omgeving kunnen we niet om de (hybride) warmtepomp heen. De grote vervanger van de cv-ketel op aardgas is bezig met een ongekende opmars, gestuwd door stimuleringsregelingen, energieprijzen en flankerend beleid zoals de acties uit het actieplan hybride warmtepompen.

Duurzaam Verwarmd 2023: je had erbij geweest moeten zijn

21.03.2023 | 't Hoekje

De sfeer op een vakbeurs als Duurzaam Verwarmd is maar moeilijk te vangen in foto's. Je had erbij geweest moeten zijn, want deze vijfde jubileumeditie was er eentje om over naar huis te schrijven.

200 miljoen extra voor energiefixers

20.03.2023 | Nieuws

Het kabinet trekt nog dit jaar 300 miljoen euro extra uit om bewoners van slecht geïsoleerde huizen te helpen. Het grootste deel (200 miljoen) wordt gebruikt om zogenoemde energiefixers de wijken in te sturen, schrijft RTL Nieuws.

Wereldprimeur met infraroodverwarming op waterstof

20.03.2023 | Interview

Op de ISH in Frankfurt weet je niet waar je kijken moet als het om duurzame warmte gaat. Warmte365 sprak er met Pascal Ruhnke, export manager bij Schwank, die eind dit jaar op de markt komen met een efficiënt infraroodverwarmingssysteem dat voor 100 procent op waterstof draait.

Innovatie Award Duurzaam Verwarmd gaat naar Viessmann

17.03.2023 | Innovatie

 Tijdens de vakbeurs Duurzaam Verwarmd is Viessman met de Vitocal 250 / 252 – A benoemd tot winnaar van de beste innovatie award. De concurrentie was goed, maar desondanks was de jury het unaniem eens over de uitslag.

12311»  van 76

Wekelijks op de hoogte blijven van de duurzame warmtesector?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Abonneer nu