Om bestaande bouw te verduurzamen moet er nog een hoop gebeuren

25.04.2024

Henk Visscher is hoogleraar woningkwaliteit en procesinnovatie aan de faculteit bouwkunde van de TU Delft. Vanuit Nederlandse en Europese onderzoeksgroepen doet hij onderzoek naar het verduurzamen van de bestaande bouw in Nederland.

Eneco ziet aanleg warmtenetten nog steeds als beste optie voor de energietransitie

24.04.2024

Een warmtenet realiseren vormt voor veel betrokkenen een hoofdpijndossier, zo ook in Utrecht. Energieleverancier Eneco trok zich terug uit het plan voor de aanleg van een warmtenet in de wijk Overvecht-Noord.

Meerderheid Tweede Kamer voor wet gemeentelijke instrumenten rond warmtetransitie

23.04.2024

De Tweede Kamer heeft vandaag ingestemd met de Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw). Dat laat het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW) weten.

95 procent van de Nederlandse huiseigenaren heeft genoeg geld om huis te verduurzamen

23.04.2024

Een recent onderzoek van De Nederlandse Bank (DNB) wijst uit dat het overgrote deel van de huiseigenaren een serieuze verduurzaming van de eigen wonen zou kunnen financieren met hun spaargeld of een lening.

Wat wordt de rol van waterstof in de gebouwde omgeving na 2035?

23.04.2024

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft onlangs de resultaten gepubliceerd van de vier pilotprojecten waarin woningen worden verwarmd met waterstof.

Nederland als opleidingsinstituut voor de energietransitie

23.04.2024

In de strijd tegen klimaatverandering dient de gehele wereld over te stappen van fossiele brandstoffen naar duurzamere vormen van energie. Deze overstap wordt de energietransitie genoemd.

Extreme temperaturen vragen om ‘extreme’ koudemiddelen

22.04.2024

Zoals voor alle warmtepompen geldt, moeten ook industriële warmtepompen de overstap maken van F-gassen naar natuurlijke koudemiddelen. In de industrie is er, vaker dan in de utiliteit of voor woningen, vraag naar extremere temperaturen of in grotere hoeveelheden.

Raad van State spreekt twijfel uit rond publiek meerderheidsbelang bij warmtenetten

22.04.2024

Met het wetsvoorstel collectieve warmte wil de regering de transitie naar duurzame warmte mogelijk maken. Gemeenten krijgen hierbij regie over de realisatie van collectieve warmtevoorzieningen.

Sneller aardgasvrij door aanleg warmtenet en woningverduurzaming te combineren

19.04.2024

De ontwikkeling van een aardgas-alternatief en het verbeteren van de isolatie van woningen lopen vaak los van elkaar. Maar uit onderzoek van Ekiep en Samen Energie blijkt dat een combinatie van die twee de energietransitie in een wijk juist kan versnellen.

WAGO maakt bestaande lasklem groen: ‘Product van de lange adem’

18.04.2024

Niets is te klein om een positieve bijdrage te leveren aan het milieu, dat was de gedachte van WAGO rond het uitbreiden van de 221-verbindingsklem met een duurzamere en circulaire variant, naast de reeds bestaande klem met oranje hendels.

Groninger gasveld gaat nu echt definitief dicht

17.04.2024

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de wet die ervoor zorgt dat het gasveld in Groningen sluit. Als alles normaal verloopt zal de wet per 1 mei in werking kunnen treden.

Sociale factoren zijn van invloed op acceptatie warmtenetten

17.04.2024

Verschillende sociale factoren, zoals participatie en de omgeving van bewoners, spelen een rol bij de bereidheid van mensen om mee te betalen voor een warmteaansluiting.

Wat kan Nederland leren van Europa op het gebied van warmteopslag?

17.04.2024

Ongeveer de helft van onze energievraag is bestemd voor warmte, vooral in de winter is er veel behoefte aan warmte, terwijl deze vooral in de zomer beschikbaar is.

Eerste resultaten van onderzoek naar hoge temperatuur opslag zeer positief

16.04.2024

In Nederland wordt momenteel een pilot gedaan met het eerste hoge temperatuur opslagsysteem (HTO) in Middenmeer. Ennatuurlijk Aardwarmte, IF Technology, TNO en KWR voeren een uitgebreid praktijkonderzoek uit naar de invloed van HTO op de omgeving.

Kabinet maakt 1 miljard euro vrij voor warmtenetten

16.04.2024

Het kabinet maakt 1 miljard euro vrij voor de ondersteuning van warmtenetten. Het bedrag komt uit het Klimaatfonds, zo valt te lezen in de Voorjaarsnota die onlangs werd gepresenteerd.

Dé uitdaging van nu

16.04.2024

In het moderne technieklandschap staat de personeelsadviseur voor een wervelwind aan uitdagingen en kansen; met de opkomst van de millennials en de toenemende krapte op de arbeidsmarkt is er werk aan de winkel.

Diversiteit van utiliteitsgebouwen is terug te zien in verscheidenheid natuurlijke koudemiddelen

15.04.2024

Warmtepompen in de utiliteit hebben veel verschillende toepassingen: ze kunnen zowel in scholen en kantoren als in winkels en ziekenhuizen geplaatst worden. Afhankelijk van de locatie waar een warmtepomp wordt gebruikt, wordt ook een ander type natuurlijk koudemiddel toegepast.

Europees regeringsbeleid grote oorzaak van daling warmtepompverkoop

15.04.2024

Dat de verkoop van warmtepompen in 2023 in Europa met 5 procent daalde, heeft grotendeels te maken met veranderingen in regeringsbeleid. Dat concludeert de European Heat Pump Association (EHPA) na onderzoek.

Eerste Duitse stad gaat door met plannen om het gasnet voor verwarming geleidelijk af te schaffen

12.04.2024

Als eerste grote Duitse stad heeft Augsburg plannen aangekondigd om het gebruik van aardgas in haar verwarmingssysteem te beëindigen en klanten op de hoogte te stellen van haar voornemen om het gasnet binnen de komende jaren af te sluiten.

Warmtepomp met hoge capaciteit en hoge efficiëntie biedt mogelijkheid voor verduurzaming van utiliteit

12.04.2024

Warmtepompen spelen een belangrijke rol in de verduurzaming van utiliteitsgebouwen. En ook zelf krijgen zij een steeds duurzamer ontwerp. Dat is bijvoorbeeld te zien in de nieuwe warmtepomp van Panasonic Heating & Cooling Solutions, die een natuurlijk koudemiddel heeft en tegelijkertijd een hoge efficiëntie behaalt.

ACM: ‘Drie mogelijke beleidsopties voor aanpak energiearmoede’

11.04.2024

Vanwege de sterke afhankelijkheid van aardgasimport kan niet worden uitgesloten dat Nederland in de toekomst niet nogmaals te maken krijgt met sterk stijgende aardgasprijzen.

12311»  van 103
Nieuws
Open zoekhulp