Nieuws

110.000 warmtepompen erbij in 2022, maar vooral onder lage inkomens valt nog een wereld te winnen

08.02.2023 | Interview

2022 zit er definitief op. Een jaar waarin er een hele hoop is gebeurd op het gebied van (hernieuwbare) energie en voor alle mogelijke soorten warmtepompen. Warmte365 maakt de balans op met Frank Agterberg, voorzitter van de Vereniging Warmtepompen.

Negatief advies Raad van State over nieuwe Energiewet

07.02.2023 | Nieuws

In de Energiewet zouden de bestaande Elektriciteitswet en Gaswet in één wet worden opgenomen, maar de Raad van State oordeelde dat het “geen meerwaarde” zag in het voorstel.

ACM onderzoekt op kantoren Eneco, Essent en Vattenfall

07.02.2023 | Nieuws

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft bedrijfsonderzoeken gedaan om te achterhalen of de tarieven van de drie grote energiemaatschappijen niet onredelijk zijn, meldt het FD.

Het begint te kantelen

07.02.2023 | Column

Het is nu het derde jaar dat ik deze column mag schrijven. Als ik terugkijk naar de vorige columns, is het mooi om te zien dat er steeds meer in beweging komt.  Zo hebben de ‘woonfabrieken’ zich de afgelopen maanden mogen verheugen op ruime aandacht van minister Hugo de Jonge.

Europa gaat staatssteunstrijd aan met VS en China

07.02.2023 | Analyse

Met het Green Deal Industrial Plan gaat de Europese Unie de groene concurrentiestrijd vol aan met de VS en China. Een strijd die nadelig kan uitpakken voor de hernieuwbare energiesector, maar tegelijkertijd ook onvermijdbaar lijkt.

Aantal gasafsluitingen gedaald in 2022

06.02.2023 | Nieuws

In 2022 zijn door netbeheerder 2.040 elektriciteitsaansluitingen en 1.978 gasaansluitingen van kleinverbruikers beëindigt, meldt Netbeheer Nederland. Ten opzichte van 2021 zijn de afsluitcijfers flink gedaald.

Linthorst en HoCoSto bundelen krachten voor de energietransitie

06.02.2023 | Nieuws

Familiebedrijven Linthorst Techniek en HoCoSto gaan hun krachten bundelen om wijken en panden met een uniek energieontwerp gasvrij te maken, meldt Linthorst Techniek.

Het Actieplan Groene en Digitale Banen pakt het technisch personeelstekort structureel aan

06.02.2023 | Analyse

Het kabinet heeft het Actieplan Groene en Digitale Banen naar de Tweede Kamer gestuurd. Het plan heeft als doel om het tekort aan technisch geschoold personeel, voor zowel de digitale als de energietransitie, aan te pakken.

Kabinet presenteert Actieplan Groene Banen: meer banen in de groene techniek

03.02.2023 | Nieuws

Een van de uitdagingen in de uitvoering van de energietransitie is het tekort aan technici. Om de arbeidskrapte in de groene energiesector tegen te gaan, presenteerde de Tweede Kamer presenteerde afgelopen week het Actieplan groene en digitale banen.

Hernieuwbare energieproductie 20 procent gegroeid

03.02.2023 | Nieuws

De productie van hernieuwbare energie in januari lag 20 procent hoger dan in januari 2022, dat blijkt uit cijfers van Energieopwek.nl. Januari 2023 zette ook weer verschillende records neer.

ACM onderzoekt energietariefstijgingen

03.02.2023 | Nieuws

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is een onderzoek gestart naar de energieprijzen van Eneco, Essent en Vattenfall, de drie grootste energieleveranciers van Nederland.

Met een energiedamwand staat er een warmtebron voor de deur

03.02.2023 | Innovatie

Nederland is een waterland. Onze kanalen, grachten, rivieren, sloten en vaarten zijn niet alleen kenmerkend voor het landschap, maar ook een enorme onbenutte bron van energie.

Shell boekt recordwinst van 36 miljard euro

02.02.2023 | Nieuws

In 2022 heeft Shell 40 miljard dollar (36 miljard euro) winst gemaakt, blijkt uit kwartaalcijfers. Ruim een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder. De hoge winst werd gedreven door de hoge olie en gasprijzen.

Illegale isolatie bedreigt de vleermuis

02.02.2023 | 't Hoekje

Steeds meer mensen isoleren hun woning, het bespaart energiekosten en het is duurzaam. Maar volgens het AD vormt het ook een bedreiging voor de vleermuis. Het nieuwe jaar is ingegaan, wat betekent dat de isolatiesubsidiepot weer gevuld is, woningeigenaren doen hier dan ook volop aansprak op.

Hoe gaat het met de Energieschutting?

02.02.2023 | Innovatie

In september vorig jaar plaatste Warmte365 een artikel over de Energieschutting. Het bericht riep enorm veel reacties en aanvullende vragen op. Zoveel dat uitvinder Bert Veenma van Optisolar, het bijna niet meer aankon.

Europese Commissie presenteert antwoord op Inflation Reduction Act

01.02.2023 | Nieuws

De Europese Commissie heeft het Green Deal Industrieel Plan gepresenteerd om het concurrentievermogen van de Europese industrie te versterken. Mede door het groene karakter van het plan moet het een antwoord bieden op de Amerikaanse Inflation Reduction Act die met groene subsidies en belastingvoordelen de Europese industrie verleid om naar de VS te verkassen.

Gasunie adviseert Groningenveld langer op de waakvlam te houden

01.02.2023 | Nieuws

Hans Vijlbrief, staatssecretaris van Mijnbouw, heeft het advies van Gasunie met de Tweede Kamer gedeeld. Hoewel Gasunie aan de technische randvoorwaarden voor sluiting van het Groningenveld heeft voldaan, adviseert het de regering om het veld en elf productielocaties langer op de waakvlam te houden en eigenlijk helemaal geen productielocaties te sluiten per 1 april dit jaar.

De warmtepomp moet nu een bouwsteen van de warmtetransitie worden

01.02.2023 | Analyse

Het vergroten van de klimaatambities en de bijbehorende beleidsplannen betekent dat er nu al flinke stappen moeten worden gezet op weg naar een aardgasvrij Nederland tegen 2050.

Jetten sluit waterstofsamenwerking met Australië

31.01.2023 | Nieuws

Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, kondigde gisteren aan dat Nederland en Australië gaan samenwerken op het gebied van waterstof. De samenwerkingsovereenkomst werd getekend tijdens een bezoek van Chris Bowen, de Australische minister van Klimaat en Energie, aan de Rotterdamse haven.

TNO: 602.000 huishoudens in energiearmoede, 90.000 meer dan in 2020

31.01.2023 | Nieuws

Uit een nieuwe analyse van onderzoeksinstituut TNO blijkt dat energiearmoede in Nederland is toegenomen. Huishoudens in energiearmoede hebben hoge energiekosten, wonen in energetisch slechte woningen en hebben lage inkomens.

12311»  van 71

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu