
01.07.2025
“De ontwikkelingen op de energiemarkt voor consumenten blijven van groot belang voor de betaalbaarheid van de energierekening”, schrijft Sophie Hermans, demissionair minister van Klimaat en Groene Groei.

01.07.2025
Het Tijdelijk Noodfonds Energie wordt vervangen door een nieuw fonds om kwetsbare huishoudens te helpen. Mensen kunnen per april volgend jaar van het fonds gebruikmaken.

01.07.2025
In de afgelopen jaren hebben subsidies een steeds belangrijkere rol gespeeld bij de adoptie van warmtepompen in Nederland. Overheidsprogramma’s zoals de ISDE hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de groei van nieuwe installaties, met name in de residentiële sector, blijkt uit een analyse van Dutch New Energy Research (DNE) van de cijfers van de Regionale klimaatmonitor.

01.07.2025
Energiebedrijven Vattenfall, Eneco, Essent, Greenchoice, Energiedirect en Budget Thuis worden gedagvaard om prijsverhogingen bij variabele energiecontracten. Dat heeft de Stichting Eerlijke Handelspraktijken laten weten.

30.06.2025
Terwijl de Wet collectieve warmte (Wcw) nog niet officieel door de Tweede Kamer is, wordt er al op verschillende plekken gewerkt aan het oprichten van warmtebedrijven.

27.06.2025
De Wet Collectieve Warmte (Wcw) wordt, ook nu het kabinet demissionair is, behandeld door de Tweede Kamer. Volgende week donderdag stemt de Kamer over deze wet, maar eerst wordt op dinsdag nog gestemd over de laatste wijzigingen die worden gedaan op het wetsvoorstel.

26.06.2025
Uit onderzoek van TNO en Vereniging Eigen Huis blijkt dat slechts 30 procent van de woningeigenaren positief is over hun aansluiting op het warmtenet. De belangrijkste oorzaak hiervoor is de prijs die de woningeigenaren moeten betalen voor hun warmte en de monopolies van de aanbieders.

25.06.2025
Wie geluk heeft kan een aantal grote aankopen doen in het leven. Bijvoorbeeld een nieuwe keuken, badkamer of auto. De redenen om zo’n aankoop te doen zijn doorgaans esthetiek, status, functionaliteit, noodzakelijke vervanging en comfort.

24.06.2025
In Duitsland kunnen consumenten voortaan niet alleen voor meubels terecht bij de IKEA, maar ook voor het aanschaffen van een warmtepomp. Het gaat om lucht-waterwarmtepompen van het Zweedse bedrijf Svea Solar.

24.06.2025
De Raad van State heeft een aantal reserveringen bij een wetsvoorstel dat VvE’s meer rechten geeft om te beslissen over het aanleggen van een warmtesysteem.

24.06.2025
Door de stijgende temperaturen tijdens de zomer wordt de koelingsvraag van woningen en utiliteitsgebouwen steeds belangrijker. Hittestress is een serieus probleem, waar zonder geschikte maatregelen mensen aan kunnen overlijden.

23.06.2025
De elektrificatie van warmte in Nederland is al ruim tien jaar een speerpunt van het energiebeleid. Toch is de koers niet altijd rechtlijnig geweest. Sinds het Energieakkoord in 2013 is er veel in gang gezet, van het sluiten van de Groningse gaskraan tot het invoeren van de ISDE-subsidie en het verbod op aardgasaansluitingen bij nieuwbouw.

20.06.2025
De val van het kabinet betekent niet dat het warmtedossier in Den Haag stilvalt. De Kamercommissie voor Klimaat en Groene Groei heeft besloten dat meerdere belangrijke onderwerpen rond warmte niet controversieel zijn.

19.06.2025
Uit een project van De warmtetransitiemakers blijkt dat het van groot belang is voor gemeenten om zo snel mogelijk te starten met de warmtetransitie. Historische binnensteden vormen hierbij vaak een uitdaging.

18.06.2025
Terwijl ik deze column schrijf, domineert één nieuwsbericht de energiewereld: TenneT heeft meer tijd nodig om ons stroomnet te verzwaren. Geen 2029, maar 2035 lijkt nu realistischer.

17.06.2025
Woningcorporaties moeten grote verduurzamingsstappen zetten: zowel om energiearmoede tegen te gaan, als om duurzaamheidsdoelstellingen te halen. Om dat te bereiken moet het tempo waarop woningcorporaties verduurzamen worden opgevoerd.

16.06.2025
De Warmtenetten Investeringssubsidie (WIS) is aantrekkelijker gemaakt. De regeling is bedoeld voor ondernemers die willen investeren in warmtenetten die gebouwen van het gas af halen.

16.06.2025
Bijna tien miljoen Nederlanders wonen in een woning die in de zomer te warm kan worden, concludeerden Eenvandaag en Investico vorig jaar. Om woningen te koelen zijn zowel maatregelen in de woning nodig, zoals ventilatoren en zonwering, maar ook gedragsverandering van bewoners.

13.06.2025
Door de Israëlische aanval op Iran zijn de Europese gasprijzen flink gestegen. De prijs op de handelsbeurs steeg met 5 procent, dat is de grootste stijging in de afgelopen 5 weken.

13.06.2025
In het Klimaatakkoord dat Nederland in 2019 sloot staat een heldere afspraak: de gebouwde omgeving moet in 2050 CO2-vrij zijn. Om dat doel te bereiken moeten alle woningen in Nederland verduurzaamd worden.