Ga voor een gezonde en energiezuinige woning met TONZON

1 mei 2021

Ga voor een gezonde en energiezuinige woning met TONZON

Onafhankelijk onderzoek laat zien dat het TONZON Vloerisolatiesysteem met thermoskussens en bodemfolie het milieu het minste belast. Meer dan 40 jaar praktijkervaring laat zien dat dit ook de meest effectieve vloerisolatie is. Het levert de warmste vloer en de grootste energiebesparing. Deze besparing blijkt veel groter dan berekend volgens de energielabelsystematiek. Omdat het warmteverlies naar onderen bijna weg is, hoeft de kachel pas aan bij een lagere buitentemperatuur. Dat zorgt voor een korter stookseizoen en kortere dagelijkse stooktijd. Omdat de vloer warmer is hoeft niet meer zo heet gestookt te worden voor een comfortabel gevoel. TONZON beperkt dus niet alleen het warmteverlies door de vloer maar beïnvloedt het totale energieverbruik van een woning. 

Routekaart Na-isolatie

TKI Urban Energy heeft een routekaart gemaakt voor het isoleren van bestaande woningen op de juiste volgorde: ‘Bij het aanbrengen van isolatie heeft een aanpak waarbij alle bouwdelen worden verbeterd de voorkeur. Bij een stapsgewijze aanpak heeft het in verband met het risico op schimmel en huisstofmijt de voorkeur om te starten met de vloer, vervolgens de gevel en dan het dak. Wanneer de vloer als laatste wordt geïsoleerd zullen vocht en schimmels zich daar concentreren aangezien de vloer dan de koudste (en vochtigste) plek is.’

Theemuts woningen niet energiezuinig

Veel bestaande woningen hebben nog geen goede vloerisolatie. Deze zijn geïsoleerd volgens het theemutsprincipe. Dit betekent een grotere kans op schimmel bij de vloer en meer huisstofmijten die onder andere astma veroorzaken. Daarnaast blijken deze woningen niet zo energiezuinig zoals vooraf berekend. De koude vloer voelt niet comfortabel waardoor men de thermostaat automatisch wat hoger zet. Hierdoor verbruikt men meer energie dan de bedoeling was.

Voor deze woningen is een inhaalslag voor vloerisolatie dringend gewenst. Daarmee worden vochtproblemen opgelost en worden de woningen ook een stuk comfortabeler, gezonder en energiezuiniger.  

Vloerverwarming Rc≥5,0 m²K/W

Om het warmteverlies naar de kruipruimte te beperken adviseert Milieu Centraal bij vloerverwarming minimaal Rc = 5,0 m²K/W toe te passen. Veel nieuwbouwwoningen krijgen vloerverwarming terwijl de isolatie van de vloer slechts Rc = 3,5 m²K/W bedraagt. Daardoor zijn deze woningen bij oplevering thermisch nog niet klaar voor de toekomst. Daarnaast komt er vaak (ongemerkt) meer vocht uit de kruipruimte dan de norm eigenlijk toestaat. Dit vocht moet door ventilatie worden afgevoerd en dat kost ook energie. Het is al jaren bekend dat nieuwbouwwoningen meer energie verbruiken dan de bedoeling is.

Vocht uit de kruipruimte

De overheid staat toe dat er bij nieuwsbouwwoningen dagelijks circa 1,3 liter vocht uit de kruipruimtebodem de woning mag binnenkomen. Deze norm geldt vanaf 1993 en is sindsdien nooit meer aangepast. Deze norm geldt niet voor woningen die eerder zijn gebouwd. Daar kan nog meer vocht de woning binnendringen. TONZON heeft voor dit probleem een effectieve oplossing ontwikkeld. Een stevige bodemfolie dat de verdamping van vocht verhinderd en radongas remt. Het is handig opgevouwen zodat het door elk luikje gaat waar ook een mens door past.

Dit artikel is 1 mei 2021 geplaatst door: Tonzon

 

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: “Een norm is geen wet”

22 juni 2021
19:00 - 20:00
online

Energie Consult Holland en knvvk & young cool

Lees verder

Webinar: Een preview op de Masterclass Warmtepompen voor de industrie

23 juni 2021
16:00 - 17:00
online

Werkgroep KANS / St. Post-HBO Koudetechniek / KWA Bedrijfsadviseurs

Lees verder

Webinar: Minicollege Transkritische CO2 systemen

24 juni 2021
11:00 - 12:00

Post-HBO Koudetechnie

Lees verder

Webinar: Later word ik: koelmonteur

25 juni 2021
9:30 - 10:30
online

NVKL

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu