Interessante feiten over warmtepompen die u misschien nog niet had gehoord.

18 mei 2021

Interessante feiten over warmtepompen die u misschien nog niet had gehoord.

Vijf interessante feiten over warmtepompen van Mitsubishi Heavy Industries.

Zoals u wellicht weet, neemt de vraag naar warmtepompen in Nederland, Europa en de rest van de wereld toe vanwege de toenemende vraag om gebouwen gasloos te maken. Dat gezegd hebbende, zouden wij graag een aantal feiten willen uitlichten betreffende de huidige stand van zaken als het aankomt op warmtepompen.

 1. Uiterst veilig
  Warmtepompen zijn een uiterst veilige optie voor woningen, kantoren en overige gebouwen. Simpelweg omdat warmtepompen geen open vlam hebben, waardoor de kans op brandstoflekkage of zelfs koolmonoxidevergiftiging er niet is.

 2. Duurzaam en energiezuinig
  Zoals gezegd hebben warmtepompen een grote aantrekkingskracht gekregen als duurzaam en energiezuinig alternatief voor traditionele verwarmingssystemen zoals bijvoorbeeld Cv-ketels. Dit vanwege het unieke vermogen om energie over te dragen in plaats van energie op te wekken, en daardoor meer energie te leveren dan dat er verbruikt wordt.

  Interessant genoeg bevestigt de European Heat Pump Association (EHPA) dat gemiddeld “elke kW verbruikte elektriciteit, ongeveer 4 kW thermische energie opwekt. Dit komt neer op een efficiëntie van 400%”.

 3. Bescherming van de energie veiligheid
  Energie veiligheid stelt de wereldwijde energievoorziening veilig. Omdat warmtepompen drastisch minder energie verbruiken dan traditionele alternatieven, kan dit het percentage energie-import in de EU verminderen.

  Dus wat betekent dat? Neem bijvoorbeeld een land als Egypte dat volledig energieonafhankelijk is en een jaarlijkse besparing van $ 3 miljard door energie-import heeft.

  De volledige Europese energieonafhankelijkheid brengt nu verschillende complicaties met zich mee op het gebied van levensduur. Als de acceptatiegraad van warmtepompen echter toeneemt, kan dit Europa ertoe aanzetten om energie-onafhankelijker te worden. Uiteindelijk zorgt dit voor kostenbesparing, verduurzaming én het veiligstellen van regionale energievoorziening.

 4. Verbetering van de luchtkwaliteit
  Gebouwen met een hoge CO2-uitstoot zijn buitengewoon schadelijk voor mens en milieu. Gelukkig hebben warmtepompen een lage CO2-uitstoot en kunnen ze daarom de luchtkwaliteit drastisch verbeteren op het gebied van CO2-luchtconcentratie.

 5. Het aanpakken van de ‘warmte armoede’
  Warmte-armoede heeft betrekking op het feit dat een huishouden het zich niet kan veroorloven om de woning voldoende verwarmd te houden. De Europese Commissie schat dat tussen de 50 en 125 miljoen mensen in heel Europa in dergelijke omstandigheden leven. Verontrustend is dat de problemen met brandstofarmoede de afgelopen jaren weinig tekenen van verbetering hebben laten zien. Deze bevindingen bevestigen ook dat een groot percentage van de Europese bevolking met dit probleem wordt geconfronteerd als gevolg van:

  - Inkomen
  - Sociaaleconomische status
  - Geografisch klimaat

  Onderzoek gepubliceerd in het Institute of Public Policy Research in 2020 suggereert echter dat warmtepompen mogelijk problemen met warmte-armoede kunnen oplossen. De onderzoekers stellen dat warmtepompen brandstofarmoede grotendeels kunnen aanpakken "door de energie-efficiëntie te verbeteren en elektrisch aangedreven verwarmingssystemen in te zetten die het meest kosteneffectieve en langdurige verschil vormen". In potentie kunnen warmtepompen deze armoedekloof verkleinen, maar ook mogelijk het aantal sterfgevallen als gevolg van koude woningen verminderen.

Dit artikel is 18 mei 2021 geplaatst door: STULZ Groep B.V .

 

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Duurzaam Verwarmd

Logo Duurzaam Verwarmd
28 september 2021 - 30 september 2021
9:00 - 17:00
Expo Haarlemmermeer

Duurzaam Verwarmd

Lees verder

Webinar: Groene Huisvesters: Urgenda aanpak naar gasloos wonen

29 september 2021
10:00 - 11:30
online

Groene Huisvesters en Samen Klimaatbestendig

Lees verder

Webinar: Groene Huisvesters: Blauwgroene daken

6 oktober 2021
10:00 - 11:30
online

Groene Huisvesters en Samen Klimaatbestendig

Lees verder

Webinar: Groene Huisvesters: De warmtewissel

13 oktober 2021
10:00 - 11:30
online

Groene Huisvesters en Samen Klimaatbestendig

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu