Isolatiewaarde TONZON Thermoskussen fors hoger bijgesteld

12 juli 2021

Isolatiewaarde TONZON Thermoskussen fors hoger bijgesteld

ENSCHEDE - Het College van Deskundigen van Bureau CRG heeft nieuwe, hogere, Rc-waarden voor het TONZON Thermoskussen vastgesteld. Dat is goed nieuws voor iedereen met een TONZON-vloer, die meent dat de Rc-waarde van zijn vloer 3,8 m²K/W bedraagt. BCGR controleert en publiceert gelijkwaardigheids- en kwaliteitsverklaringen van producten en systemen in de bouw- en installatiesector.

Berekend volgens de nieuwe NTA 8800-norm wordt de waarde voor het driekamer Thermoskussen bij een niet-geïsoleerde vloer niet Rc=3,8 m²K/W maar Rc = 5,0 m²K/W. Dat komt omdat bij de bepaling van de isolatiewaarde voor het eerst ook de hoeveelheid lucht die is opgesloten mee wordt genomen. Des te meer opgesloten lucht, des te hoger de waarde uitvalt.

Nog hoger waarden
Het kan zomaar zijn dat in de toekomst deze waarden nog verder omhoog gaan, aldus TONZON-directeur en uitvinder van het Thermoskussen Ton Willemsen: “De door BCRG vastgestelde waarden zijn namelijk een zeer veilig compromis, voortvloeiend uit ons voorstel.  De NTA 8800 schrijft voor te rekenen met de norm EN 6946, met daarin een correctiefactor voor naar beneden gerichte warmtestromen. Wij vragen ons af of deze convectieverliezen in de afgesloten luchtlagen in de Thermoskussens wel zo groot zijn.”

Volgens TONZON zijn de Rd-waarden van het Thermoskussen veel hoger bij een perfecte stratificatie. Onderstaande grafiek laat het verschil zien tussen de Rd  berekend volgens de NTA 8800 en de Rd bij perfecte stratificatie.

Ton Willemsen: “De werkelijke waarde zal ergens tussen beide curves liggen. We wilden alleen niet meer tijd verspillen en daarom stelden we voor voorlopig de waarden te gebruiken die uit de berekeningen volgens de NTA 8800 komen, totdat het bewijs geleverd kan worden dat de werkelijke waarden hoger liggen. De eerste prioriteit is nu erkenning te krijgen dat de Thermoskussens meer energie besparen dan andere vloerisolaties. In de praktijk komen bij vloeren met vloerverwarming besparingen naar voren die tien keer hoger zijn dan die uit de berekeningen komt.” Waarom dat zo is, staat in dit interview van 7 juli 2021

Goed nieuws voor het milieu
De hogere isolatiewaarden zijn ook goed nieuws voor het milieu, nu met hetzelfde product Rc=5,0 m³K/W wordt geleverd (in plaats van de oude Rc=3,8). De milieu-impact van dit product wordt daardoor nog gunstiger vergeleken met andere producten. “Die gebruiken ook nog eens meer energie en 43% meer materiaal om Rc=5,0 te maken. Daarnaast hebben ze ook meer vervoersvolume nodig om dezelfde producten te kunnen leveren. Het bizarre verschil dat al in de oude vergelijking (rapport) naar voren kwam, zal nog extremer worden”, is Willemsen overtuigd.

Dit artikel is 12 juli 2021 geplaatst door: Tonzon

 

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Warmtepomp Business Day

8 september 2021
11:30 - 17:30
Bimhuis Amsterdam

Dutch New Energy Research

Lees verder

Event: Duurzaam Verwarmd

Logo Duurzaam Verwarmd
28 september 2021 - 30 september 2021
9:00 - 17:00
Expo Haarlemmermeer

Duurzaam Verwarmd

Lees verder

Webinar: Groene Huisvesters: Urgenda aanpak naar gasloos wonen

29 september 2021
10:00 - 11:30
online

Groene Huisvesters en Samen Klimaatbestendig

Lees verder

Webinar: Groene Huisvesters: Blauwgroene daken

6 oktober 2021
10:00 - 11:30
online

Groene Huisvesters en Samen Klimaatbestendig

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu