Kwaliteitsverklaringen Panasonic Aquarea L-serie met natuurlijk koudemiddel opgenomen in BCRG-database

28 februari 2024

Kwaliteitsverklaringen Panasonic Aquarea L-serie met natuurlijk koudemiddel opgenomen in BCRG-database

Het onafhankelijke College van BCRG heeft de kwaliteitsverklaringen van de Panasonic Aquarea L-serie Bi-Bloc en All-in-One lucht-water warmtepompen met het natuurlijke koudemiddel R290 opgenomen in de database. De verklaringen geven de energieprestaties van de systemen uit de L-serie en zijn opgesteld conform NTA8800, uitgave januari 2023. NTA 8800 is een methodiek voor de bepaling van de energieprestatie van gebouwen en is van toepassing op zowel nieuwe en bestaande bouw als woning- en utiliteitsbouw.

Impact NTA 8800 op energielabel
Bij de bouwaanvraag en bij oplevering van bouwprojecten wordt een energieprestatieberekening gemaakt conform de NTA 8800. Vervolgens wordt bij oplevering gecontroleerd of het gebouw of de woning gerealiseerd is zoals berekend bij de bouwaanvraag. Het resultaat daarvan bepaalt het energielabel van het gebouw of de woning.

De door de BCRG gecontroleerde kwaliteitsverklaringen valideren de hoge rendementen voor verwarming en warm tapwater van de Panasonic Aquarea L-serie en garanderen daarmee de kwaliteit van zowel de producten als de bouwprojecten. Zo is bijvoorbeeld het tapwaterrendement meer dan drie keer hoger dan wordt vereist in de NTA 8800.

Stille werking
De warmtepomp uit de L-serie bestaat uit een binnendeel en een buitendeel. Het maximale geluidsvermogen is 54 dB(A). De buitendelen zijn zorgvuldig ontwikkeld, waardoor een geluidsreductie is gerealiseerd. Hierdoor kunnen ze beter voldoen aan de geluidsberekening met een aangrenzend perceel. Daarnaast is er ook een nachtmodus, waarin de warmtepomp nog stiller is. Dit model is, ten opzichte van de voorgaande modellen, zelfs 8 dB(A) stiller. Daardoor zijn er meer plaatsingsmogelijkheden.

75°C water bij – 10°C
In de 2023 versie van de NTA 8800 zijn nu ook forfaitaire waarden voor de COP opgenomen voor warmtepompen met hogere aanvoertemperaturen. De L-serie valt binnen deze groep warmtepompen. Door het gebruik van het koudemiddel R290 is namelijk een cv-aanvoertemperatuur tot 75 °C mogelijk, zelfs bij een buitentemperatuur van -10 °C. Het systeem is daarom bijzonder geschikt voor renovatie en collectieve toepassingen waar een hoge temperatuur vereist is voor radiatoren.

Natuurlijk koudemiddel
Het natuurlijke koudemiddel R290, waar de lucht-water warmtepompen van de Aquarea L-serie gebruik van maken, heeft een laag aardopwarmingsvermogen (GWP) van 3. Het heeft daardoor minder impact op het milieu, in vergelijking met synthetische koudemiddelen zoals R32 en R410a.

De kwaliteitsverklaringen zijn te vinden in de BCRG-database. Daarnaast zijn de verklaringen te downloaden via de Panasonic PRO Club.

Dit artikel is 28 februari 2024 geplaatst door: Panasonic Heating & Cooling Solutions