Event: Geothermiedag: Van versnippering naar versnelling!
Geothermie is een flinke kanshebber als een duurzame bron voor warmtenetten. De afgelopen jaren zijn al grote delen van Nederland onderzocht op hun potentie (scanaardwarmte.nl). Nu ook alle gemeenten een Transitievisie Warmte hebben, komt steeds vaker de vraag: “Is geothermie een oplossing voor mijn gemeente?” Het antwoord op deze vraag is best ingewikkeld. Technisch, financieel, juridisch, veiligheid. Daarom organiseren EBN en Stichting Warmtenetwerk een kennisdag voor overheden gemeenten en provincies over geothermie, in het Anatomiegebouw te Utrecht.
We beginnen bij de basis: Wat is geothermie eigenlijk? Waar kun je het gebruiken? En wat is het verschil tussen geothermie en (ondiepe) bodemenergie? En daarna stappen we snel door naar een flinke berg informatie: Wat mag wel en wat mag niet? Waar gaat mijn gemeente over?
Hoe doorbreek je het kip-ei-probleem: je wil pas een warmtenet aanleggen als je zeker weet dat je geothermie krijgt. Maar een geothermiebron is duur, dus die boor je pas als je een warmtenet hebt. Hoe kom je hier doorheen? Hoe werken de Omgevingswet, Mijnbouwwet, Wet Collectieve Warmte allemaal in op je plannen? Welke verschillende veiligheidsrisico’s bestaan er, en hoe ga je daar mee om? Wat kost geothermie en wie betaalt dat? Zijn er subsidies? Zijn er alternatieven voor geothermie?
En vanzelfsprekend komen er ook veel praktijkvoorbeelden voorbij.
Kosten en aanmelding
Deze dag is primair bedoeld voor overheden. Deelname aan de Geothermiedag is voor deelnemers van Stichting Warmtenetwerk, gemeenten en overheden gratis. Aan overige organisaties, die uiteraard ook van harte welkom zijn, vragen wij een financiële bijdrage van €250,- exclusief btw.
U kunt zich kosteloos afmelden tot 1 dag voorafgaande aan het evenement. Bij no-show hanteren wij een no-show fee van €100,- exclusief btw.