Training: Legionellapreventie

Waarom de cursus Legionellapreventie  

We kennen allemaal de berichten in het nieuws over legionellabesmetting en de verregaande gevolgen voor onze gezondheid. Legionellapreventie is bij ontwerp, realisatie en beheer van koud- en warmtapwaterinstallaties daarom van groot belang. In de cursus Legionellapreventie leer je hoe besmetting in koud- en warm tapwaterinstallaties voorkomen kan worden. Het doel is om je kennis te actualiseren en jouw impact als adviseur te vergroten in een intensieve 1 daagse update cursus.

Je krijgt inzicht in de actuele regelgeving omtrent legionellabestrijding, de werkwijze van risicoanalyse en -inventarisatie en de beheersmaatregelen. De cursus gebruikt hiervoor tappuntenlijst, principeschema’s en leidingtekeningen. 

Leerdoel/resultaat

In de cursus Legionellapreventie leer je hoe besmetting in koud- en warm tapwaterinstallaties voorkomen kan worden.

Voor wie?

Startende of ervaren engineers, ontwerpers of projectleiders werkzaam bij een adviesbureau, leverancier, opdrachtgever of overheid.

Vooropleiding

Minimaal een succesvol afgeronde mbo-opleiding met enkele jaren relevante werkervaring in het vakgebied.

Docenten

De lessen worden verzorgd door docenten die zijn geselecteerd op hun praktijkervaring en hun didactische vaardigheden. Zij zijn in staat naast behandeling van de lesstof in de bijbehorende literatuur, de stof aan de hand van aansprekende praktijkvoorbeelden toe te lichten.

BRL6010 van kracht per 1 januari 2021

Legionellapreventie advies is in Nederland verbonden aan wetgeving en certificering. Om als bedrijf, en als persoon, in aanmerking te komen voor deze certificering, zijn specifieke eisen en opleiding vereist. Dit is vastgelegd in de BRL 6010. Per 1 januari 2021 is er een nieuwe versie van de BRL 6010 van kracht, die onder andere extra eisen stelt aan de legionellapreventie adviseur. Dat betekent dat legionellapreventie adviseurs vanaf juli 2022 volgens de nieuwe wet gecertificeerd moeten zijn. De TVVL-workshop Legionellapreventie stipt belangrijke verschillen aan in de wetgeving, maar is geen volledige opleiding tot Legionellapreventie adviseur. Voor meer informatie over de wetgeving en certificering verwijzen we je graag naar InstalQ.

 

Opkomende events