Event: Nationaal Symposium Bodemenergie
Op donderdag 15 mei organiseren we het jaarlijkse Nationaal Symposium Bodemenergie, hét evenement voor eindgebruikers, vertegenwoordigers van overheden, commerciële partijen en andere geïnteresseerden in bodemenergie. Tijdens dit populaire kennisevent van het Gebruikersplatform Bodemenergie komen veel verschillende onderwerpen aan bod via een menu aan inhoudelijke lezingen en presentaties. Met deze kennissessies wil het gebruikersplatform van elke eindgebruiker of eigenaar van een WKO-systeem een betere beheerder en exploitant maken.
De middag begint met de opening door dagvoorzitter Henk van Zoelen. Deze wordt gevolgd door een woord van welkom en een toelichting op het overheidsbeleid door Jan van Beuningen, directeur Bouw & Energie van het ministerie van VRO. Hij bespreekt het beleid voor de komende periode en waar vanuit de overheid de focus komt te liggen. Daarin benoemt hij ook de positie die bodemenergie bekleedt. Na zijn presentatie volgt de uitreiking van de jaarlijkse WKO Duurzaamheid Award uit. Deze onderscheiding is een bijzondere erkenning voor de inzet van een specifieke eindgebruiker en beheerder van een WKO-systeem.
Na de feestelijkheden rondom de uitreiking neemt gastheer a.s.r. de deelnemers aan het nationaal symposium mee in haar reis om het hoofdkantoor elk jaar iets duurzamer te maken. Dit keer bespreken we het haalbaarheidsonderzoek dat IF Technology uitvoert in de vorm van een Quick Scan. Het adviesbureau bekijkt de (on)mogelijkheden om het WKO-systeem van a.s.r. aan te passen in een opslag voor hogere watertemperaturen, een zogeheten Midden Temperatuur Wateropslag.
In de eerste pauze vindt, onder het genot van koffie en thee en prachtige muziek, ook een demonstratie plaats van het gebruik van de WKO-tool. Na de pauze hervatten we het programma met 9 verschillende parallelsessies. Tussen 15.00 en 16.30 uur kunnen deelnemers in drie verschillende zalen aanschuiven bij deze leerzame presentaties. Elke sessie duurt ongeveer 25 minuten. Elk van de drie ‘lezingen-routes’ hebben een eigen thema. De drie thema’s dit jaar zijn:
- Impact van nieuwe wetten die zijn/worden ingevoerd op de toepassing van bodemenergie.
- Optimalisatie en innovatie van WKO-systemen.
- Toepassingen van bodemenergie in de energietransitie.
Na afloop van de laatste parallelsessies sluit dagvoorzitter Henk van Zoelen plenair af met een samenvatting van de dag. Hierna is er de gelegenheid om te netwerken onder het genot van een hapje en een drankje.
Aanmelden
Aanmelden voor het event op donderdag 15 mei in Utrecht kan via dit aanmeldformulier. Deelname is gratis.
Programma Nationaal Symposium Bodemenergie 2024 bij a.s.r. in Utrecht
12.30 uur Ontvangst met koffie, thee en water
13.00 uur Opening door dagvoorzitter Henk van Zoelen
13.10 uur Welkomstwoord en Toelichting op het overheidsbeleid en de rol die bodemenergie daarin inneemt.
Door Jan van Beuningen, directeur Bouw & Energie bij het ministerie van VRO. Hij verzorgt een
13.40 uur Uitreiking WKO Duurzaamheid Award
14.10 uur Gastheer a.s.r. vertelt over de plannen om hun WKO-systeem geschikt te maken voor de opslag van water met een iets hogere temperatuur. IF Technology kreeg de opdracht om de (on)mogelijkheden via een Quick scan te onderzoeken.
14.30 uur Pauze, met een demonstratie van de WKO-tool.
15.00 uur Start parallelsessies in drie zalen. Elke kennissessie duurt 25 minuten; 5 minuten om te wisselen na elke sessie
Zaal 1 (VC2): De impact op de toepassing van Bodemenergie n.a.v. nieuwe wetten die worden/ zijn ingevoerd; voorzitter Heidi Neogamus, gemeente Utrecht / OmgevingsdienstNL.
15.00 uur Consequentie van de invoering van de Omgevingswet op bodemenergie. Opzet van het omgevingsplan. Samenwerking met omgevingsdiensten.
Door Marcella Meijman, kennisregisseur energietransitie bij OmgevingsdienstNL.
15.30 uur Stand van zaken van de Wet Collectieve Warmte. Ook behandelt de spreker de positie van de gemeenschap in de Wet Collectieve Warmte.
Door Ilonka Marselis, strategisch adviseur coöperatieve warmte bij Energie Samen.
16.00 uur Het Bodemenergieplan: stimuleren door te reguleren en het bij elkaar brengen van belangen.
Door Lineke Stam, adviseur ondergrond en bodemenergie bij gemeente Zwolle.
Zaal 2 (VC1): Optimalisatie en Innovatie van WKO-systemen; voorzitter Wouter Wienk, RVO.
15.00 uur Gebouwautomatisering zorgt voor meer efficiëntie en comfort voor de bewoner. Meer over de actuele ontwikkelingen bij de Gebouw Automatisering en Controle Systemen (GACS).
Door Dennis Verschoor, consultant bij AYYA B.V..
15.30 Conclusies en vervolgstappen naar aanleiding van de vele uitgevoerde WKO-scans in opdracht van diverse provincies.
Door Ivo Everts, directeur van ATES Control.
16.00 uur Efficiënte benutting van de bodempotentie bij een dichte bebouwing.
Door Jan-Pieter Manschot, algemeen directeur bij Kersten Technische Bedrijven.
Zaal 3 (VC7): Toepassingen van bodemenergie in de energietransitie; voorzitter Henk van Zoelen.
15.00 uur Een introductie op het fenomeen mini-warmtenetten. Waarom zijn mini0warmtenetten maatschappelijk gezien een goed idee? Hoe zit het met de scenario’s voor organisatie en financiering.
Door Gerbert Hengelaar, partner bij Next2Company.
15.30 uur Kansen en aandachtspunten in de energietransitie met individuele warmtepompen als oplossing voor de netcongestie.
Door Anko Smit, adviseur bij Merosch.
16.00 uur Kleinschalige ZLT warmtenetten als strategie voor opschaling.
door Robert Jan van Egmond, programmamanager duurzame warmte en koude bij TKI Urban Energy.
16.35 Plenaire terugkoppeling en afsluiting
16.45 Netwerkborrel
17.30 Einde programma
Houd voor meer informatie m.b.t. evenementen onze kalender op de website in de gaten: Agenda | Bodemenergie Branchevereniging
