'Stel CO2-meters verplicht'

11.10.2021 | Nieuws Simone Tresoor

Deskundigen op het gebied van ventilatie roepen de Nederlandse overheid voor de zoveelste maal op ventilatie veel serieuzer te nemen. Ze zouden, net zoals in België al het geval is, moeten verplichten een CO2-meter op te hangen in openbare binnenruimtes zoals cafés, restaurants, sportscholen en vooral scholen, beweert RTL Nieuws.

Met de meters kan gemonitord worden hoe de luchtkwaliteit in een ruimte is. In ruimtes met een hoog CO2-gehalte blijven de minuscule, onzichtbare aerosolen die we uitademen vaker en langer hangen. Als ze afkomstig zijn van iemand die besmet is met corona, kunnen de druppeltjes het virus bevatten en dat verspreiden naar andere mensen in de ruimte.

Juist vandaag basistips voor ventileren VWS
Wetenschappers en deskundigen op dit gebied riepen de Nederlandse overheid daarom al verschillende keren op om ventilatie serieuzer te nemen als maatregel tegen de verspreiding van corona. Toch lijkt er nog niet veel gebeurd.

Juist vandaag verspreidde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de handreiking basistips voor ventileren. Om mensen, specifiek gebouweigenaren en -beheerders, te helpen goed te ventileren bevat de handreiking vijf tips voor goede ventilatie: 

1.    Zet gevelroosters en klepramen open en houd ze schoon. 
2.    Zet ramen op een kier.
3.    Zorg voor goed onderhoud en de juiste afstemming van mechanische ventilatie.
4.    Beperk het aantal mensen in een ruimte.
5.    Gebruik een CO2-meter als die in de ruimte aanwezig is.

Bizarre trend in de Verenigde Staten
Deze laatste tip laat geen verplichting zien. Er is wel aandacht voor gekomen, maar er is nog geen beleid op gemaakt. Maar de winter staat voor de deur en gebouweigenaren moeten zich wel kunnen voorbereiden op eventueel nieuw beleid.

In België is dat beleid er wel. Sinds begin juli is het daar in de horeca, op sportclubs en in kapsalons en feestzalen verplicht om CO2-meters op te hangen. Deze meters moeten zichtbaar zijn voor het publiek. Ondernemers die dat niet doen riskeren een boete.

In Amerika is onder #CovidCO2 een bizarre trend te volgen. Hier delen ouders tips of scholen zich wel aan de ventilatieregels houden. Er zijn namelijk ouders die hun kind met een CO2-meter in zijn rugzak naar school sturen, schrijft The New York Times.

ventilatieventilerenCO2coronaviruscorona

Bedrijvenregister

Agenda

Training: Werken met brandbare koudemiddelen

28 oktober 2021
16:00 - 20:00
Ede

NVKL

Lees verder

Event: Kennisevent voor woningcorporaties! Warmtelevering: aansluiten, uitbesteden of zelf doen?

Logo Stichting Warmtenetwerk
2 november 2021
10.30 - 13.00 uur
Online of fysiek in Amsterdam

Stichting Warmtenetwerk

Lees verder

Event: Huis en Energie

Logo Huis & Energie
12 november 2021 - 14 november 2021
09:00 - 17:00
Expo Haarlemmermeer

Huis & Energie

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu