103,5 miljoen voor warmteleiding Zuid-Holland

21.06.2021 Simone Tresoor

103,5 miljoen voor warmteleiding Zuid-Holland

Een meerderheid in de Provinciale Staten van Zuid-Holland stemde voor het reserveren van maar liefst 103,5 miljoen euro voor de warmteleiding WarmtelinQ+ (WLQ+). Dat bedrag zal lager worden wanneer kassen snel worden aangeschakeld, schrijft Hortipoint.nl.

De WLQ+ vormt samen met de WarmtelinQ (WLQ) de basis van het toekomstige Warmtetransportnet Zuid-Holland en zal een belangrijke bijdrage leveren aan de energietransitie van de provincie. Het gaat om twee trajecten van Vlaardingen naar Den Haag (WLQ) en van Den Haag naar de Leidse regio (WLQ+)

22,5 miljoen als volloopgarantie
22,5 miljoen euro van het bedrag dient als ‘volloopgarantie’ voor het netwerk. Het vollooprisico geeft aan hoe groot het financiële risico voor het warmtebedrijf is als er minder woningen of bedrijven op het aangelegde warmtenet worden aangesloten of het aansluittempo lager is dan waarmee de business case is doorgerekend. Daarbij is het belangrijk dat tuinders snel worden aangesloten.

De Gasunie gaat het net ontwikkelen
Door het besluit van de provincie komt de warmteleiding, die eerder als Warmterotonde bekend stond, een belangrijke stap dichterbij. De Gasunie gaat WLQ+ ontwikkelen en realiseren. In oktober moet er ook duidelijkheid zijn ten aanzien van nog enkele andere voorwaarden.

Toch klonk er ook kritiek op het project. Joeri Oudshoorn van Den Haag Fossielvrij wees op het remmende effect van de leiding op innovatieve verduurzaming en hij wees op de mogelijkheid dat de restwarmte van het Havenbedrijf Rotterdam op termijn door bedrijven op het haventerrein zelf zal worden benut. Uiteindelijk blijkt een ruim deel van de politieke partijen de plannen te steunen.