200 miljard euro voor renovatie slecht geïsoleerde gebouwen

15.12.2021 Simone Tresoor

200 miljard euro voor renovatie slecht geïsoleerde gebouwen

De Europese Commissie maakt vandaag bekend 200 miljard euro te gaan uittrekken voor de renovatie van woningen en gebouwen met energielabel G, schrijft de NOS. Vanaf 2030 mogen panden dit minst zuinige label niet meer hebben. De Europese Unie-landen moeten de mouwen opstropen en renoveren.

Als dit plan erdoor komt is de volgende stap dat ook energielabel F verdwijnt per 2033. Zo moet de komende elf jaar 30 procent van deze lage labelgebouwen worden geïsoleerd. Dit gaat om circa 60 miljoen woningen en kantoren in de hele EU. Uiteindelijk doel is dat alle gebouwen in 2050 energielabel A hebben.

Commissie wil energie-armoede voorkomen
De nieuwe doelstellingen zijn een stuk ambitieuzer dan de Commissie vorig jaar presenteerde. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de stijgende energieprijzen waardoor wonen in een slecht geïsoleerd huis stukken duurder is geworden. De Commissie wil hiermee energie-armoede voorkomen.

Hypotheekverbod voor huizen met G-labels
Negen procent van de woningen in Nederland heeft een energielabel F of G. Hoeveel geld er voor deze woningen is en hoe de renovatie moet worden aangepakt is aan de Nederlandse regering. Voor kantoren in ons land heeft het plan bijna geen gevolgen omdat voor deze gebouwen al eerder werd besloten dat ze voor 2023 aan energielabel C moeten voldoen.

Als hypotheekverstrekker heeft ABN Amro bijvoorbeeld al vaker aangegeven een verbod te willen op het verstrekken van hypotheken voor huizen met het G-label mits er een verduurzamingsplan van de nieuwe eigenaar is. Het nieuwe kabinet moet hier nog op reageren.