2,2 miljard euro uit klimaat- en transitiefonds

24.05.2022 Jan de Wit

2,2 miljard euro uit klimaat- en transitiefonds

Waar het ministerie van Defensie er de komende jaren 2,4 miljard euro bij lijkt te gaan krijgen, haalt het kabinet 880 miljoen euro uit het klimaatfonds, 660 miljoen euro uit het transitiefonds en 660 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds. Hierdoor zal er 2,2 miljard euro minder in het klimaat- en stikstoffonds terechtkomen, dat meldt De Telegraaf op basis van bronnen in Den Haag.

Hoewel het kabinet in de Voorjaarsnota schrijft dat het “belangrijke ambities” heeft wat betreft klimaatbeleid, de stikstofaanpak en economische groei, haalt het toch 2,2 miljard euro uit het klimaat- en transitiefonds.

880 miljoen euro uit het klimaatfonds, 660 miljoen euro uit het transitiefonds en 660 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds. Het kabinet denkt echter nog steeds hetzelfde te kunnen bereiken door aanvullende normerende afspraken te maken.

“Een gigantische teleurstelling”, aldus Aniek Moonen, voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging. “Juist in tijden van economisch recessie is het cruciaal dat het kabinet stabiliteit biedt en eenduidig is. Wat er ook gebeurt, de weg naar klimaatneutraal in 2050 staat namelijk vast.”

De afgelopen weken hebben kabinet en coalitie intensief over de Voorjaarsnota overlegd. Vanwege de minderheid die het kabinet heeft in de Eerste Kamer, heeft het geen andere keus dan steun zoeken bij de oppositie.

Op Prinsjesdag presenteert de minister van Financiën, Sigrid Kaag, namens het kabinet de Miljoenennota en de Rijksbegroting. Dan zal er ook over de plannen worden gedebatteerd.