78 miljoen naar verduurzaming Amsterdam

15.06.2021 Jan de Wit

78 miljoen naar verduurzaming Amsterdam

Amsterdam wil 78 miljoen euro uit het Klimaatfonds gebruiken voor het verduurzamen van de stad. Onderdeel van de plannen is om extra zonnepanelen op corporatiecomplexen te plaatsen, wijken sneller aardgasvrij te maken en woningen sneller te isoleren, dat meldt Binnenlands Bestuur.

Behalve zonnepanelen wil Amsterdam 10.000 woningen aansluiten op warmtenetten en veertig gemeentepanden verduurzamen. Nog eens 10.000 woningen van corporaties worden geïsoleerd en 3.000 woningen gerenoveerd.

Dit moet de komende vijf jaar voor 3.800 extra banen in sectoren als de techniek en bouw gaan zorgen. Voor Amsterdammers die omzet of werk verloren door de coronacrisis biedt de gemeente omscholing.

“We willen starters en zij-instromers stimuleren om te kiezen voor een carrière in de duurzaamheidssector”, zegt Rutger Groot Wassink, wethouder van sociale zaken. “Tegelijk versterken we de lokale economie en verbreden we de Amsterdamse arbeidsmarkt, die zo minder afhankelijk van toerisme en flexwerk moet worden.”