Aanvullende maatregelen kabinet helpen met energierekening

14.03.2022 Nicolien van Loon

Aanvullende maatregelen kabinet helpen met energierekening

Huishoudens met lage en middeninkomens krijgen opnieuw tegemoetkoming voor de stijgende energieprijzen en de aanhoudende inflatie dankzij de aanvullende maatregelen die het kabinet genomen heeft. Zo bericht de Rijksoverheid. In totaal zal het waarschijnlijk 2,8 miljard euro gaan kosten.

Energierekening 140 euro lager
Een van de maatregelen is de verlaging van de btw op energie (aardgas, elektriciteit en stadsverwarming) van 21 procent naar 9 procent. Deze zal ingaan vanaf 1 juli dit jaar. Dit zorgt ervoor dat de energierekening voor een huishouden met gemiddeld verbruik met 140 euro daalt.

Goedkoper rijden
Automobilisten worden ook enigszins gesteund. Het voorstel is om de accijns op benzine en diesel per 1 april 2022 tot het einde van het jaar te verlagen met 21 procent. Dit zou uitkomen op en verlaging van 17,3 per litere voor benzine en 11,1 cent per liter voor diesel.

Hoge inflatie, lage koopkracht
Dit jaar kan de inflatie behoorlijk oplopen door met name de hogere energieprijzen, namelijk tot 5,2 procent. De koopkracht daarentegen naar verwachting gemiddeld met 2,7 procent. Het kabinet heeft daarom het besluit genomen om de eenmalige energietoeslag naar 800 euro te verhogen voor mensen met een inkomen rond bijstandsniveau. De 150 miljoen euro dat bestemd was voor 2026 naar voren om huishoudens met een laag inkomen te helpen bij het nemen van energiebesparende maatregelen worden door het kabinet naar voren gehaald.