ACM keurt start proefproject met waterstof in woonhuizen goed

10.11.2022 Max Muller

ACM keurt start proefproject met waterstof in woonhuizen goed
©Remeha

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft netbeheerder Liander toestemming gegeven om een pilot uit te voeren in de Lochemse wijk Berkeloord. Tijdens deze proef zal voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis een deel van het bestaande gasnet gebruikt worden om waterstofgas naar woningen met een aangepaste cv-combiketel te transporteren.

Op dit moment is er nog geen wetgeving die het gebruik van waterstof in de bebouwde omgeving reguleert. Daarom heeft de ACM het Tijdelijk Kader Waterstofpilots opgesteld. Dit biedt netbeheerders en leveranciers – vooruitlopend op de nieuwe wetgeving – nu al de mogelijkheid om ervaring op te doen met waterstof. Het kader stelt vast hoe consumenten moeten worden behandeld tijdens dergelijke experimenten.

Zo stelt het Kader dat huishoudens zelf mogen bepalen of ze deelnemen aan een proefproject. Ook moeten consumenten geen verschil ervaren tussen verwarming met waterstof of met aardgas. Daarnaast dient te allen tijde voldoende waterstof geleverd te kunnen worden. Bovendien moet het inzichtelijk blijven wat de kosten zijn die op de consument worden verhaald.

Gedoogconstructie
De toezegging van de ACM geschiedt op een wijze die in het verleden vaker is voorgekomen in de Nederlandse politiek. De consumentenwaakhond heeft netbeheerder Liander aan de hand van dit tijdelijke kader een gedoogtoezegging gegeven voor de proef met ongeveer tien huishoudens in Lochem.

Een voorwaarde voor de goedkeuring is dat consumenten straks net zoveel voor de geleverde waterstof betalen als wat ze nu kwijt zijn aan aardgaskosten. Tevens is de netbeheerder verplicht om de situatie van vóór het proefproject zonder extra kosten te herstellen, indien de levering van waterstof niet meer gegarandeerd kan worden.

Gezien de licht ontvlambare aard van waterstof is nadrukkelijk aandacht besteed aan de veiligheid. Om die te waarborgen gaat Staatstoezicht op de Mijnen toezien op het veilige verloop van de waterstofdistributie.