Airco aan? Dan deur dicht in Parijs

25.07.2022 Simone Tresoor

Airco aan? Dan deur dicht in Parijs

Als je een winkel hebt in Parijs dan dien je vanaf vandaag je deur dicht te houden als er een airco draait. Hiermee volgt de hoofdstad diverse andere steden in het land en zet de burgemeester Anne Hidalgo de regering Macron onder druk om meer te doen tegen energieverspilling, schrijft de Volkskrant.

Ook in ons eigen land is het geen onbekend beeld: buiten is het zinderend heet en grote winkels zetten toch de deuren van hun gekoelde winkels wagenwijd open voor de klant. Met het huidige gastekort en de energieprijzen die door het dak gaan is voor de burgermeester van de Franse hoofdstad de maat vol en krijgen deze zaken een boete van 150 euro.

Macron is te traag
Hidalgo maant de Franse regering haar voorbeeld te volgen. ‘Opnieuw zijn het de lokale overheden die op het gebied van de ecologische transitie het initiatief nemen’, schreef ze op Twitter. Ze wees erop dat het door Macron in het leven geroepen burgerberaad over klimaat de maatregel vorig jaar al had voorgesteld, en dat die daarom al veel eerder had kunnen worden gevoerd.

Ook lichtreclame verboden
Daarop kondigde minister van Energietransitie Agnès Pannier-Runacher zondag een ‘energiesoberheidsplan’ aan, met als doel het Franse energieverbruik in twee jaar met 10 procent terug te brengen. Het opendeurverbod valt hier ook onder. De minister schreef: “Ondernemers kunnen hierdoor hun energierekening met bijna 20 procent verlagen.” De stok achter de deur is een boete van maar liefst 750 euro.

Het tweede decreet van de Franse regering is een verbod op lichtreclame in steden tussen 1 uur ’s nachts en 6 uur ’s morgens. Een verbod op terrasverwarmers voerde Frankrijk in maart van dit jaar al in.