Airco-doorbraak zonder F-gassen komt uit Nederland

24.05.2021 | Innovatie Simone Tresoor

Airco-doorbraak zonder F-gassen komt uit Nederland

De grote ironie van de opwarming van de aarde is dat de manier waarop we koelen juist de opwarming bespoedigt. Airconditioning levert wereldwijd de grootste bijdrage aan klimaatverandering door het enorme energiegebruik en het gebruik van super-broeikasgassen. En het probleem wordt alleen maar groter doordat er steeds meer airconditioners gebruikt worden. Hoog tijd voor een oplossing waar de hele wereld wat aan heeft: de ICECUBE van Dutch Climate Systems (DCS).

Hun hele ziel en zaligheid wordt al vijftien jaar in een uitvinding gestopt waarmee de klimaatverandering door airconditioning een halt kan worden toegeroepen. Eén van hen, Arthur van der Lee, Manager bij DCS: “We staan op het punt de wereld te veroveren. Onze productielijn in Nieuwleusen gaat deze zomer open, daarna wordt de wereld ons speelgebied, let maar op!”

Tien procent van de elektrische energie wereldwijd gaat naar airco’s
Laat de volgende zin eens even op je inwerken: tien procent van alle elektrische energie wereldwijd gaat naar airconditioning en dat gaat de komende 30 jaar verdrievoudigen. Airconditioners zijn energieslurpers van het ergste soort en de koudemiddelen die ze gebruiken zijn één van de belangrijkste oorzaken van het broeikaseffect. Deze zogenaamde F-gassen zijn super-broeikasgassen, want ze zijn honderden tot duizenden malen schadelijker dan CO2. Volgens wetenschappers is het niet meer in de atmosfeer brengen van deze super-broeikasgassen de maatregel met de allergrootste impact.

De ICECUBE airconditioner levert koeling en ventilatie, is 80% energiezuiniger, circulair en volledig milieuvriendelijk én zonder broeikasgassen. Het gebruikt water om te koelen en is voor het grootste deel opgebouwd uit gerecycled plastic. Na de levensduur van circa 20 jaar wordt de ICECUBE weer ingenomen om er een nieuw apparaat van te maken. Van der Lee: “Door onze innovatieve hightech productiemethode met robots zorgen we ervoor dat we de productie in Nederland kunnen houden.”

Dauwpuntkoeling
De ICECUBE is een warmte-terugwin-unit met krachtige koeling door dauwpuntkoeling, dus door de verdamping van water in een warmtewisselaar. Woningen worden steeds beter geïsoleerd, daarom is goed ventileren en goed koelen cruciaal en dat kan het systeem. Een buitenunit is niet nodig en om een idee te geven van het watergebruik: dat is bij een woning slechts 1 à 2 kuub per jaar. Het systeem is in principe voor elk soort pand bruikbaar, alleen momenteel nog niet voor individuele woningen, wel voor seriewoningen.

'We hebben de oplossing voor het terugdringen van F-gassen'

Van der Lee: “Er zijn vijftien jaar overheen gegaan van het allereerste idee tot de productielijn in wording nu, van prototype tot product. Maar we weten nu zeker dat we een product hebben dat overal toepasbaar is, commercieel haalbaar en een complete oplossing biedt voor het terugdringen van de F-gassen en verminderen van het energieverbruik van gewone airco’s. Het product klopt gewoon; technisch en functioneel. De kosten verschillen per situatie, maar in het algemeen komt het erop neer dat we soms veel goedkoper en soms iets duurder zijn dan de huidige airco’s.”

“De laatste stap die we nu nemen is het industrialiseren van de ICECUBE”, beweert de manager. “We hebben al wat pilotprojecten achter de rug en die zijn prima verlopen. Momenteel hebben we een wachtlijst bestaande uit hotels, kantoren en scholen die we kunnen helpen als de productielijn gaat lopen. We houden ons, tot de productielijn goed loopt, nog een beetje in, maar dit systeem gaat in de nabije toekomst een mega-impact hebben.

uitvindingAirconditioningICECUBEDutch Climate SystemsArthur van der Leef-gassenklimaatveranderingbroeikasgassen

Bedrijvenregister

Agenda

Training: F-gassen categorie 2 / warmtepompen

Logo Wasco
22 november 2021 - 23 december 2021
8.30 - 16.00 uur
Rotterdam - Ede

Wasco

Lees verder

Event: ‘Energietransitie: denken in de breedte én diepte!’

2 december 2021
13:30 - 16:30
online

Branchevereniging Bodemenergie

Lees verder

Webinar: AxiEco EC-ventilatoren van ebm-papst

Logo ebm-papst Benelux
9 december 2021
10.00-10.30 uur

ebm-papst Benelux

Lees verder

Training: Toekomstbestendig verwarmen met de HR-ketels van Vaillant

Logo Rensa Verwarming & Ventilatie
14 december 2021
19.00
Online

Rensa Verwarming & Ventilatie

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu