All-electric-ready versnelt de energietransitie

06.09.2022 Rob Spoelman

All-electric-ready versnelt de energietransitie

In 2018 is voor nieuwbouwwoningen al een belangrijke stap gezet, waardoor nieuwe bouwaanvragen niet meer met een gasaansluiting kunnen worden ingediend. De vraag én een enorme uitdaging is nu hoe deze switch voor de bestaande bouw kan worden doorgezet. Hybride warmtepompen zijn een optie, maar ook hiervoor geldt: kunnen we niet sneller van het gas af in de bestaande bouw?

De omstandigheden omtrent de energievoorziening in Nederland zijn in een rap tempo aan het veranderen. Waar er een jaar geleden nog plannen gemaakt werden voor de wat langere termijn, wil men die nu zo snel mogelijk doorgevoerd hebben.

Door een bestaande woning van een all-electric warmtepomp te voorzien, wordt voor een woning in één keer de grootste stap gezet om van het gas af te gaan. Om verschillende redenen, zowel financiële als praktische, wordt vaak nog voor het alternatief gekozen: een hybride warmtepomp. Deze kunnen een groot deel van de verwarming van een woning voor hun rekening nemen en zorgen daarmee voor een behoorlijk lagere energierekening.

Veel woningen hebben een minder groot vermogen nodig dan gedacht
Het blijkt dat heel veel woningen, door de mate van isolatie tijdens de bouw of door extra isolatie die later is aangebracht, niet eens zo’n groot vermogen nodig hebben voor de cv-verwarming als dat men dacht. Bij veel hybride installaties hoeft de cv-ketel daardoor amper nog in te komen voor bijverwarming. Hierdoor vragen bewoners zich al snel af of het ook mogelijk is om een boiler te koppelen aan een warmtepomp, om zo volledig gasloos te kunnen verwarmen.

Het idee om vooraf rekening te houden met de mogelijkheid om van een hybride installatie een all-electric installatie te maken, houdt voor de bewoner de keuze open om in de toekomst de gasketel de deur uit te doen. Het zou jammer zijn als bij een hybride installatie deze keuze niet gemaakt kan worden. De bewoner zit dan voor de levensduur van zijn warmtepomp vast aan zijn cv-ketel, ook als deze cv-ketel weer aan vervanging toe is.  

All-electric-ready
Als bij het ontwerp van de warmtepompinstallatie rekening is gehouden dat deze zonder cv-ketel moet kunnen werken en er een warmwaterboiler aangesloten kan worden, dan is deze in feite all-electric-ready. Het wordt nog praktischer als de binnenunit al ontworpen is voor de overschakeling van een aansluiting met een cv-ketel naar een aan te sluiten warmwaterboiler.

Wanneer alle hybride warmtepompen all-electric-ready worden gemaakt, zal dat de energietransitie de aankomende jaren zeker gaan versnellen.