Beetje water in nanoschuim zorgt voor superisolatie

11.01.2021 | Nieuws Simone Tresoor

Beetje water in nanoschuim zorgt voor superisolatie

Het is eigenlijk erg logisch als je erover nadenkt. Als papier nat wordt, zwelt het op. Dat werkt ook zo bij nano-isolatieschuim op basis van houtvezels, valt te lezen op innovationorigins.com. Als je bij dat materiaal wat water doet, dan drukt het de minuscule vezels uitelkaar. Zo ontstaat er een super isolerend materiaal, ontdekten wetenschappers van de Universiteit van Stockholm en enkele andere internationale universiteiten.

Deze nanofibrillatorschuimen zijn volgens hen uitstekende vervangers van de bestaande op aardolie gebaseerde producten. Daardoor kan zowel de bouwwereld als de verpakkingsindustrie een belangrijke stap voorwaarts nemen op het gebied van duurzaamheid, aldus de Zweedse onderzoekers.

Aanpassing van bestaande isolatie

De onderzoekers toonden aan dat bij een hogere luchtvochtigheid water sijpelt in de ruimtes van kleine houten vezeltjes op nanoformaat. Daardoor zwelt het isolatiemateriaal op en kan de warmte niet meer door het materiaal bewegen. De hogere efficiëntie van het materiaal maakt het ook mogelijk om de isolatie in bestaande gebouwen aan te passen zonder binnenruimte te verliezen of de gevel te wijzigen.

Het is de eerste keer dat iemand heeft laten zien dat water een materiaal superisolerend kan maken”, zegt onderzoeker Lennart Bergström. Alle biopolymeren zijn hydroscopisch. Biopolymeren houden van water. ze nemen het graag op. Polymeren op basis van fossiele brandstoffen reageren niet op vocht.”

Nanoschuim op houtbasis werkt beter

Maar nanoschuim op basis van hout werkt beter. Het materiaal is luchtdoorlatend is. Als de luchtvochtigheid toeneemt, neemt het water op. Als de luchtvochtigheid daalt, komt dat water weer vrij. “Daardoor worden schimmelvorming en condensatieproblemen in het materiaal geminimaliseerd,” aldus de wetenschapper.

De volgende stap is dat het team de nanomaterialen ontwerpt en aanpast om de isolatieprestaties te optimaliseren bij verschillende niveaus van vochtigheid in het nanomateriaal. Vervolgens moeten de onderzoekers een manier vinden om hun productiemethoden op te schalen, om zo bouwpanelen met nanoschuim-isolatie op houtvezelbasis te maken. Er is overigens wel concurrentie op dit gebied. Andere onderzoekers hebben geprobeerd om nanoschuim te maken van materialen als grafeen en suikerriet.

nanoschuimisolatieisolerenwetenschaponderzoekduurzaamheid

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Zet uw collectieve warmteproject in de spotlights tijdens de Open Energiedag!

17 september 2022
10:00 - 17:30

NVDE

Lees verder

Event: Open Energiedag

17 september 2022
09:00 - 17:00
Verschillende locaties

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), samen met vijf branche-organisaties: NWEA (windenergie), Holland Solar (zonne-energie), EnergieSamen (energiecoöperaties), Vereniging Warmtepompen en Branchevereniging Bodemenergie.

Lees verder

Webinar: ‘Gasloos met Bodemenergie in de bestaande bouw! Maar hoe dan?

21 september 2022
13:00 - 15:30
online

Gebruikersplatform Bodemenergie

Lees verder

Event: Energeia Energy Tour

26 september 2022
10:00 - 17:00
Beeld en Geluid

Energeia

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu