Bewonersverenigingen Amsterdam roepen op tot isoleren

18.02.2021 Simone Tresoor

Bewonersverenigingen Amsterdam roepen op tot isoleren

Uit cijfers van gemeente Amsterdam blijkt dat 8 procent van de corporatiewoningen energielabel F en G scoren valt te lezen in het Parool. Toch presenteerde het stadsbestuur een plan om in 2040 van het aardgas af te zijn. Maar dan moet er eerst drastisch geïsoleerd worden, vinden de bewonersverenigingen.

"In Amsterdam-Noord is het slecht gesteld," schrijven de bewonersverenigingen. "Label F- en G-woningen met enkel glas, rotte kozijnen en kieren. Op het cruciale onderdeel isolatie wordt het plan van de gemeente  maar niet concreet."

Buurtgericht isolatieplan voor de laagste labels

De Citydealgroep, bestaande uit Vattenfall, de gemeente en de woningbouwcorporaties, wil voor 2030 liefst 110.000 woningen aansluiten op het warmtenet van Vattenfall en Westpoort Warmte (WPW). Maar volgens de bewonersvereniging wordt dit behoorlijk prijzig voor mensen in woningen onder label B. Zij pleiten dan ook voor een buurtgericht isolatieplan voor woningen met de laagste energielabels. “We zijn bijna over het hoofd gaan zien dat er amper regie is op het oplossen van energieverspilling in slecht geïsoleerde woningen. Terwijl we daar juist bewoners een plezier mee kunnen doen”, aldus de belangengroep.