Bijmengverplichting 20 procent groen gas per 2030

05.07.2022 Kenneth Nwosu

Bijmengverplichting 20 procent groen gas per 2030
©Platform Groen Gas

Minister voor Klimaat en Energie, Rob Jetten, informeerde maandag de Tweede Kamer over de bijmengverplichting groen gas. De ambitie is om per 2030 jaarlijks minstens twee miljard kubieke meter groen gas te produceren in Nederland. Bijna een vertienvoudiging van de huidige productie van groen gas. 

Met het beleid wordt opvolging gegeven aan het regeerakkoord gericht op 20 procent bijmenging met of vervanging door groen gas in de gebouwde omgeving.

Belangrijke bouwsteen
In de brief noemt de minister groen gas een belangrijke bouwsteen in een duurzaam en robuust energie-, grondstoffen en landbouwsysteem. Hulp om onafhankelijk te worden van aardgasimport en in het bereiken van de klimaatdoelen ter reductie van CO2, methaan en stikstof. 

De minister erkent namens het kabinet dat de doelstelling ambitieus is en “een stevige inzet van het Rijk en haar partners vereist”. Het ambitieniveau zou echter passend zijn bij de overkoepelende doelstelling van 60 procent CO2-reductie om het wettelijke doel van 55 procent te halen. 

Programma Groen Gas
Het Programma Groen Gas zal door het kabinet worden ingezet ter intensivering van het groen gas beleid. Binnen dit programma zal worden verkend hoe de groen gas productie verhoogd kan worden tot boven de twee miljard kubieke meter, maar ook hoe import van groen gas kan bijdragen aan de transitie. 

De huidige productie bedraagt ongeveer 220 miljoen kubieke meter per jaar en is opgebouwd over een periode van ruim 10 jaar. Dit is voor een groot deel met behulp van SDE-subsidies bereikt. Volgens het kabinet zal voor de nieuwe ambities meer nodig zijn. Het kabinet constateert dat bijmengverplichting “een passend instrument kan zijn om de snelle groei van de productie van groen gas te bevorderen.”

Leveranciers hebben niet alleen de mogelijkheid om fysiek groen gas in te kopen en leveren. Er kan ook aan de verplichting voldaan worden door certificaten van groen gas producenten in te kopen. De prijs van groen gas zou door vraag en aanbod hoog genoeg kunnen worden om in meer gevallen een sluitende businesscase te krijgen. 

Definitief besluit
Volgens de ministier voorziet het kabinet in het eerste kwartaal van 2023 tot een definitief besluit te komen over de vormgeving van de bijmengverplichting.