Breekt de warmtepomp deze winterweek definitief door?

10.02.2021

Breekt de warmtepomp deze winterweek definitief door?

Voor het eerst sinds er grote aantallen warmtepompen in Nederland zijn geïnstalleerd is er in Nederland een koudegolf begonnen. Tegenstanders verkneukelden zich al vroeg over de bibberweek die voor early adopters in het verschiet zou liggen. Toch is de kans groot dat deze week uiteindelijk juist het draagvlak voor duurzaam verwarmen zal vergroten.

Al lang voor het KNMI Code Rood afkondigde verschenen de eerste bezorgde berichten op Twitter. Veel twitteraars verwachtten dat de koudeperiode een belangrijke test voor warmtepompen zou betekenen:

 


Niet rouwig

Zo onbevooroordeeld als deze twitteraar was lang niet iedereen. Veel social media-gebruikers wisten zeker dat warmtepompen het massaal zouden begeven... en hier leken ze helemaal niet rouwig om:

 


Stroomverbruik

Natuurlijk waren warmtepomp-bezitters zelf ook benieuwd hoe deze week zou verlopen. Zij leken zich echter minder zorgen te maken om de warmte in hun huis dan om hun stroomverbruik:

 


Onvoorziene problemen

Inderdaad was er ook een enkele gebruiker die onvoorziene problemen meldde:


Gewoon warmpjes bij

Toch blijkt het overgrote deel van de warmtepomp-bezitters er gewoon warmpjes bij te zitten:

 

 

 


Mond-op-mond-reclame

Dat vrijwel iedere bezitter van warmtepompen er deze week behaaglijk bij zit, mag geen verrassing heten. Zelfs een warmtepomp die warmte uit de buitenlucht wint zou immers tot een temperatuur van 20 graden onder nul prima moeten werken. Het is dan goed mogelijk dat deze week leidt tot enthousiaste mond-op-mond-reclame van consumenten die enthousiast zijn over hun duurzame warmtebron.

Alhoewel... misschien wordt het wel -23. Of Nederlandse warmtepompen dat ook aan kunnen? Hoe dan ook zal het de komende dagen tot genoeg verhitte gesprekken op Twitter leiden.