Britten willen tientallen miljarden investeren om de energierekening te bevriezen

08.09.2022 Nina Groot

Britten willen tientallen miljarden investeren om de energierekening te bevriezen

De nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk, Liz Truss, trekt de portemonnee om de Britten te ontzien voor hoge energierekeningen. De premier is van plan meer dan 130 miljard pond (151 miljard euro) uit te geven om de last te verlichten, meldt Business News Radio.  

Truss wil zo eerder aangekondigde prijsstijgingen voor elektriciteit en gas tegenhouden en de elektriciteitsrekeningen bevriezen. Ofgem, een instantie die toezicht houdt op de Britse energiemarkt, heeft al energieprijsplafonds ingevoerd. Echter zullen deze in oktober alsnog met meer dan 80 procent stijgen. Als gevolg hiervan geeft het gemiddelde huishouden meer dan 3.500 pond per jaar uit aan nutsvoorzieningen. Deze prijzen kunnen in januari verder oplopen tot gemiddeld 5.400 pond.

De nieuwe premier wil dat de Britse regering zelf nieuwe prijsplafonds invoert voor verschillende soorten energie. De staat overbrugt vervolgens het verschil met de inkomsten die energiemaatschappijen binnen het oude systeem zouden hebben behaald.

Truss heeft eerder al toegezegd de milieubelasting van 150 pond af te schaffen in haar campagne voor de Conservatieve partij. Onder haar voorganger Boris Johnson heeft het kabinet ook subsidies aangekondigd om energie voor huishoudens betaalbaar te houden.

Het Verenigd Koninkrijk wordt geconfronteerd met de zwaarste gevolgen van de economische crisis. In het Verenigd Koninkrijk zijn er afgelopen stakingen geweest van bijvoorbeeld postbezorgers, havenarbeiders en spoormedewerkers om flinke loonsverhogingen te eisen tegen de cost of living crisis, zoals de Britten de inflatiecrisis noemen