"Commercie en verduurzaming gaan hier hand in hand"

05.05.2021 | Interview Joyce Beuken

"Commercie en verduurzaming gaan hier hand in hand"

Ernst Japikse is sinds halverwege februari voorzitter van de Stichting Warmtenetwerk. Waar hij inmiddels welbekend is in de duurzaamheidssector, werd de eerste werkervaring opgedaan in de financiële dienstverlening. Hij koos voor een maatschappelijk relevantere carrière, bewust.

Japikse vertelt dat de stichting nu voornamelijk als kennisorgaan dient. “Onze rol is nu specifiek het delen van kennis en om elkaar te inspireren. Daarnaast richten we ons  op het imago van de warmtetransitie te verbeteren.”

Verbinding en enthousiasme

Japikse: “Laatst was in Radar nog een discussie te zien over duurzame warmtesystemen die het lieten afweten tijdens de koudste periode van het jaar. We hebben meer draagvlak nodig om de transitie te laten slagen. Dit soort incidenten, naast dat het heel erg naar is voor de bewoners, helpen natuurlijk niet mee om mensen enthousiast te krijgen.”

De nieuwe voorzitter fungeert als verbindende factor tussen verschillende takken van sport, meent hij. “Er is niets mis met concurrentie, maar je moet niet vergeten dat we als sector een grote opdracht hebben.”

Loopbaan

“Ik ben betrekkelijk nieuw in de branche. Ik leer nu binnen een korte tijd ontzettend veel mensen kennen. Als ik de leden wat beter ken, gaan we kijken naar wat we de komende jaren willen bereiken. Momenteel is het imago van duurzame warmte een belangrijk punt van aandacht”, meent Japikse.

“Hoewel ik nieuw ben in deze specifieke sector, ben ik wel al langer actief binnen de energietransitie. Ik heb in de directie gezeten bij netbeheerder Stedin en interim manager bij Liandon, een dochterbedrijf van Alliander, waarbij ik verantwoordelijk droeg voor de aanleg, vervanging en onderhoud van hoogspanningsinfrastructuur. Na een aantal interimklussen had ik behoefte aan een langer dienstverband. Ik miste het lange termijnperspectief, waarbij je met hetzelfde team meerdere jaren doorzet. Wat de transitie betreft, wil ik nog een deuk in een pakje boter slaan”, lacht hij.

Moreel belang

Na een sabbatical werd Japikse CEO bij warmteleverancier Ennatuurlijk. “Ik ben erg begaan met de duurzaamheid van ons energiesysteem. Commercie en verduurzaming gaan hier hand in hand, ze kunnen niet zonder elkaar! Ik heb geleerd dat geld niet zaligmakend is. Commerciële bedrijven zijn leuk en uitdagend, maar het doel moet er wel toe doen naar mijn mening. Een moreel belang”

Hij besluit met een raadgeving. “Voorheen draaide het altijd maar om groei, alles moest meer. Maar we mogen daarmee niet onze planeet uithollen. We moeten beter voor de wereld zorgen.”

Stichting warmtenetwerkernst japiksedirecteurennatuurlijkWarmtenetenergietransitieduurzaamheidsectorDraagvlak

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: “Een norm is geen wet”

22 juni 2021
19:00 - 20:00
online

Energie Consult Holland en knvvk & young cool

Lees verder

Webinar: Een preview op de Masterclass Warmtepompen voor de industrie

23 juni 2021
16:00 - 17:00
online

Werkgroep KANS / St. Post-HBO Koudetechniek / KWA Bedrijfsadviseurs

Lees verder

Webinar: Minicollege Transkritische CO2 systemen

24 juni 2021
11:00 - 12:00

Post-HBO Koudetechnie

Lees verder

Webinar: Later word ik: koelmonteur

25 juni 2021
9:30 - 10:30
online

NVKL

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu