Consumentenbond: 'Voeg voucher toe aan isolatieprogramma'

07.04.2022 | Nieuws Joyce Beuken

Consumentenbond:

De Consumentenbond roept het kabinet op om een isolatievoucher toe te voegen aan het Nationaal Isolatieprogramma dat op 2 april werd gepresenteerd. Hiertoe hebben ze eerder opgeroepen, maar nu de voucher het programma niet gehaald heeft, pleiten ze opnieuw voor de oplossing die isoleren laagdrempeliger maakt.

In de komende acht jaar wordt er 4 miljard euro uitgetrokken om de 2,5 miljoen slechtst geisoleerde woningen te kunnen verduurzamen middels goede isolatie. Daarnaast wordt de subsidieregeling voor isolatie makkelijker. Waar de subsidie nu pas mogelijk is vanaf twee maatregelen, kan er per 2023 ook voor een isolerende maatregel subsidie worden verkregen.

Basis uit manifest
Het isolatieprogramma dat het kabinet gepresenteerd heeft, heeft als basis het Manifest Nationaal Isolatieprogramma (NIP) dat de Consumentenbond samen met zes andere organisaties en drie politieke partijen in september 2021 aan de minister aanbood.

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: “We zijn blij dat het kabinet het NIP-manifest heeft omarmd. Maar een belangrijk onderdeel uit dat manifest is niet overgenomen, namelijk de isolatievoucher. Dat vinden we een gemiste kans.”

Niet voorschieten
Met de isolatievoucher kunnen isolerende maatregelen direct uit worden gevoerd, zonder dat de consument dit zelf voor hoeft te schieten. Dit haalt een grote barrière weg bij veel mensen, meent Molenaar. “Niet iedereen kan een paar duizend euro neertellen, ook niet als ze dat later terugkrijgen.”

De voucher kan bij vooraf geselecteerde bedrijven worden uitgegeven. Molenaar: “Daarmee houd je invloed op de kwaliteit. In de overspannen isolatiemarkt is het namelijk niet ondenkbaar dat consumenten bij beunhazen terechtkomen met alle bijbehorende ellende.”

isolatieisolatievoucherconsumentenbondNationaal Isolatieprogrammasubsidieisolatieisolatiesubsidie

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Zet uw collectieve warmteproject in de spotlights tijdens de Open Energiedag!

17 september 2022
10:00 - 17:30

NVDE

Lees verder

Event: Open Energiedag

17 september 2022
09:00 - 17:00
Verschillende locaties

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), samen met vijf branche-organisaties: NWEA (windenergie), Holland Solar (zonne-energie), EnergieSamen (energiecoöperaties), Vereniging Warmtepompen en Branchevereniging Bodemenergie.

Lees verder

Webinar: ‘Gasloos met Bodemenergie in de bestaande bouw! Maar hoe dan?

21 september 2022
13:00 - 15:30
online

Gebruikersplatform Bodemenergie

Lees verder

Event: Energeia Energy Tour

26 september 2022
10:00 - 17:00
Beeld en Geluid

Energeia

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu