Dagboek van een installateur

13.05.2021 Joyce Beuken

Dagboek van een installateur

Zo nu en dan tref je als installateur dingen aan die een soort plaatsvervangende schaamte opwekken. In een klein cafétje moest ik een paar dingen inspecteren. De gloednieuwe en ietwat jonge en onervaren eigenaar had veel zelf geïnstalleerd en vond het toch fijn als iemand met meer verstand van zaken zou checken of het allemaal een beetje klopte.

Het tentje had iets weg van een bruin café, maar dan net wat hipper. De eigenaar was ook een wat jonge vent van in de 30 die met name studenten in dienst had. Het interieur had ondanks deze leeftijden wat weg van de typische bruine kroegen die tot enkele jaren terug steevast blauw stonden van de rook. Maar wat dit café nog vrij recentelijk open was gegaan, had er nooit binnen gerookt kunnen worden.

Ik deed een vrij routinematige check in de keuken, zoals van me verwacht werd. Toen ik het ventilatiesysteem gedemonteerd had, viel me al snel op dat het filter al vrij donker was uitgeslagen. Dit vond ik vreemd, aangezien de keuken voor de opening een jaar terug nog zou zijn gerenoveerd volgens de eigenaar van het pand. Ook werd er enkel gefrituurd onder de afzuigkap, en een heel enkele keer een soepje opgewarmd.

Na een korte schoonmaakbeurt nam ik ook een kijkje in de koelcel die vlak achter de keuken zat. Dat zag er allemaal prima uit, maar eenmaal terug in de keuken ontdekte ik hoe het filter er in zo’n korte tijd al zo slecht aan toe kon zijn. Baas en personeel stonden ongegeneerd te roken boven de frituurpan. Weliswaar onder de afzuigkap, maar toch een vrij onhygiënisch tafereel.

Nu had ik gelukkig wel een verklaring voor de conditie van het filter. Maar ik wist wel meteen zeker dat ik daar nooit een portie bitterballen zou gaan bestellen.