'De Gasketelwet: tijd voor de eindsprint'

21.02.2023 Doekle Terpstra

Om fit te blijven, stap ik regelmatig op de racefiets. Tegen de tijd dat de denkbeeldige finishlijn in zicht komt, zet ik meestal even aan voor een eindsprint. Ook bij de invoering van de Gasketelwet is de finishlijn (eindelijk) in zicht. Op 1 april móét een bedrijf dat aan een cv-ketel, geiser of gashaard werkt in het bezit zijn van het wettelijke CO-certificaat. Blijft u als ondernemer kijken wat de anderen doen of trekt u de sprint aan?

Eerst maar even een terugblik. De verplichte certificering is moeizaam tot stand gekomen. Het alarmerende rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid is inmiddels zeven (!) jaar oud.

Sindsdien is de ‘harde’ invoering van de Gasketelwet maar liefst vijf keer uitgesteld. Als het aan Techniek Nederland had gelegen, was de regelgeving een stuk eenvoudiger en eenduidiger geweest. Maar dát de wet er nu is, daar zijn we heel tevreden over.

Wettelijke waardering voor uw vakmanschap
Uw vakmanschap krijgt eindelijk de (wettelijke) status die het verdient. Gasverbrandingsinstallaties moeten geen knutselproject zijn voor goedwillende hobbyisten en onbetrouwbare beunhazen. Dat uitgangspunt is nu vastgelegd in de wet.

Vanaf 1 april volgend jaar mogen alleen vakbekwame medewerkers die werken bij gecertificeerde bedrijven nog cv-ketels, geisers en gashaarden plaatsen en onderhouden. Uitzonderingen zijn er niet meer: iedere onderneming, van zzp tot grootbedrijf, moet aan de CO-certificering voldoen.

Beschikt u niet over een certificaat, dan bent u vanaf 1 april in overtreding zodra u met een gastoestel aan de slag gaat. U riskeert dan een boete. Dat geldt overigens óók voor een klant die een bedrijf zonder certificaat inschakelt.

Logo CO-VRIJ
Heeft u het certificaat, dan mag u het wettelijk beschermde logo CO-VRIJ voeren. Bovendien kunnen consumenten en zakelijke klanten u dan vinden in het online register van gecertificeerde bedrijven.

In het eerste kwartaal van volgend jaar gaat een publiekscampagne van start om uw klanten te informeren over de verplichte CO-certificering. Nog dit jaar komt er voorlichtingsmateriaal van de overheid beschikbaar dat gecertificeerde bedrijven aan hun klanten kunnen overhandigen.

Ga aan de slag met uw CO-certificaat
Er is nog een flink peloton van bedrijven dat níét op snelheid ligt met hun CO-certificering. Daar maak ik me zorgen over. Het is écht niet verstandig om nu nog af te wachten. 

Denkt u dat 1 april nog ver weg is? Verwacht u dat het wel zal loslopen met die wettelijke verplichting? Dan vergist u zich.

Uitstel van de ‘harde’ invoering van de Gasketelwet is geen optie meer. Iedere monteur kan zijn of haar vakbekwaamheid nu al toetsen met een theorietoets en een praktijkexamen. Techniek Nederland helpt u vervolgens met een gratis Model kwaliteitshandboek.

Op basis daarvan kunt u de offerte voor  de certificering al aanvragen. Dus kom uit het zadel en trek die eindsprint aan. Dan behoort ook úw bedrijf op 1 april 2023 tot de winnaars.

Deze column werd eerder geplaatst op de website van Techniek Nederland.