De meeste Nederlandse huishoudens verbruiken meer dan prijsplafond

28.09.2022 | Nieuws Jan de Wit

De meeste Nederlandse huishoudens verbruiken meer dan prijsplafond
©Milieu Centraal

65 procent van de Nederlandse huishoudens verbruikt meer gas dan het prijsplafond dat het kabinet heeft voorgesteld. En 77 procent van de huishoudens verbruikt meer elektriciteit dan het prijsplafond. Dat concludeert Zonneplan uit de verbruiksgegevens die de zes regionale netbeheerders bijhouden, al dateren meest recente gegevens van 2021.

Met het huidige voorstel zou het energieprijsplafond worden vastgesteld op 2.400 kilowattuur aan elektriciteit en 1.200 kubieke meter gas. Wat betreft gas zitten de meeste huishoudens redelijk in de buurt van het prijsplafond. Zo verbruikt ruim 57 procent niet meer dan 1.500 kubieke meter gas per jaar, terwijl 20 procent boven de 2.000 kubieke meter uitkomt.

©Zonneplan

Slechts 15 procent van de huishoudens verbruikt tussen de 2.000 en 2.500 kilowattuur stroom, zo’n 74 procent gebruikt meer dan 2.500 kilowattuur. 18 procent gebruikt zelfs meer dan 5.000 kilowattuur.

“Veel Nederlanders zien pas hoeveel ze verbruikt hebben als ze aan het eind van het jaar de eindafrekening ontvangen. En dan is het nog maar de vraag hoeveel van ons daar überhaupt naar kijken”, stelt Frank Breukelman, woordvoerder van Zonneplan.

Een slimme meter kan uitkomst bieden: 83 procent van de huishoudens heeft er inmiddels een in huis staan. “Als je die kunt uitlezen en op je telefoon kunt zien hoeveel een dagje thuiswerken of een lange douchebeurt je heeft gekost, realiseer je je pas dat het tijd is om te gaan besparen”, aldus Breukelman.

huishoudensenergieprijzenprijsplafond elektriciteitelektriciteitsverbruikAardgasaardgasverbruikZonneplannetbeheerdersenergiecrisis

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Congres Bodemenergie ‘Strategische samenwerking: bouwen aan een duurzame toekomst!’

Logo Branchevereniging Bodemenergie
1 december 2022
12:00-18:00
Beeld & Geluid

Branchevereniging Bodemenergie

Lees verder

Training: Basistraining Strategisch Omgevingsmanagement Geothermieprojecten

1 december 2022
08:45 - 17:00

Geothermie Nederland

Lees verder

Seminar: Seminar BioWKK: Duurzame gassen terug van weggeweest

1 december 2022
12:30-17:00
InVesta Expertise Centrum

Projectgroep Biomassa & WKK

Lees verder

Webinar: Uptempo! Lunchwebinar Innovatieve warmtenetten haalbaarder en betaalbaarder

5 december 2022
Online

Topsector Energie

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu