De thuisklusser: Mandy Feller en Mike Houtman

25.02.2021 | 't Hoekje Joyce Beuken

De thuisklusser: Mandy Feller en Mike Houtman

Vaak hoor je dat het huis van de schilder niet altijd goed in de lak staat en de aannemer zijn eigen woning laat versloffen. Deze vooroordelen zijn zeker niet van toepassing op de hoofdpersoon uit de rubriek ‘de thuisklusser’. Bevlogen op het gebied van duurzaamheid passen zij de technieken uit hun werkzame leven toe op hun eigen woning.

Mandy Feller (29), beursmanager van de vakbeurs Huis & Energie, woont sinds drie jaar samen met haar vriend Mike Houtman in een koophuis in Blokker. Hoewel het huis in goede staat verkeerde, was er ruimte voor verbetering, vonden Mandy en Mike. “We wisten meteen dat we een flinke verduurzamingsslag wilden maken. Het huis is gebouwd in 1960. De enige maatregel omtrent verduurzaming waren ramen met dubbelglas, en die zaten nog niet eens overal.” 

Mandy vertelt trots over hun woning. "Om te beginnen hebben we alles geïsoleerd, van plafond tot spouwmuren. Buiten hebben we een lucht/water-warmtepomp staan. De vloer werd vervangen door een betonnen vloer met vloerverwarming." Voor de koude winters hebben ze ook nog een houtkachel in de woonkamer staan. “Niet zo duurzaam, maar wel lekker warm. En gezellig, natuurlijk!”


Mandy en Mike voor hun duurzame woning

Ook de benodigde stroom wekken ze zelf op. "Op het dak liggen tien zonnepanelen en op de garage liggen er nog eens zes. Daarnaast hebben we een zonne/warmtepompboiler met een capaciteit van 500 liter waarop een warmtepomp en twee zonnecollectoren op het dak zijn aangesloten. We hebben twee accu’s. Die zijn nu heel vol dankzij het mooie weer van de afgelopen dagen."

Eigen installateur

Het overgrote deel van de installaties voerde Mike zelf uit. Hij heeft een eigen bedrijf als installateur waardoor hij raad weet met allerhande systemen. Vanuit zijn bedrijf installeert hij panelen, boilers, cv-ketels en laadpalen. Het verduurzamen van zijn eigen woning was dus geen uitdaging. Bij een aantal werkzaamheden is er wel hulp ingeschakeld, zoals bij het installeren van de vloerverwarming en aansluiten van de warmtepomp. “Dat moest wel. Daar komen bepaalde gassen aan te pas waarmee niet zomaar iedereen mag werken. Mike had daar toen niet de juiste certificering voor, inmiddels wel.” 

Uitgeklust? Zeker niet

Hoewel Mandy en Mike al een bovengemiddelde hoeveelheid duurzame maatregelen genomen hebben in huis, staat er meer op de agenda. “Er zijn nog wat van die kleine dingen die je gaandeweg opmerkt als de seizoenen veranderen. We merkten bijvoorbeeld met de extreme kou van deze winter dat de raamkozijnen in de slaapkamer niet goed functioneren. Daar gaan we nog mee aan de slag. Ook willen we misschien nog meer accu’s.”

Worden de twee niet gek van al dat geklus? “Wel een beetje”, lacht Mandy. “We kochten dit huis drie jaar geleden. Je denkt dan dat je alles in een keer gedaan gaat krijgen. Maar we zijn nu al best wel een tijdje bezig.” 

Ben of ken jij een thuisklusser die meer wil vertellen over verduurzaming in huis? Stuur een mailtje naar joyce@warmte365.nl.

duurzaam verwarmdWarmtepompzonneboilerzonnecollectorenZonnepanelenverduurzamenisolatieplafondisolatiespouwmuurdubbelglasisolerenVloerverwarming

Bedrijvenregister

Agenda

Event: BouwBeurs 2023

6 februari 2023 - 10 februari 2023
Jaarbeurs, Utrecht

Lees verder

Event: Achtste Week van de Circulaire Economie 2023: bruisend programma bij hubs

6 februari 2023 - 11 februari 2023

Topsector Energie

Lees verder

Webinar: Webinar Nationaal Isolatieprogramma

9 februari 2023
15.30 tot 16.30 uur

Regionaal Energieloket

Lees verder

Seminar: Rendementsverbetering in de installatiebranche

28 februari 2023
13:00 - 19:00
Van der Valk Hotel Eindhoven

Techniek Nederland

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu