De wachttijd voor een warmtepomp loopt op tot negen maanden

23.03.2022 Simone Tresoor

De wachttijd voor een warmtepomp loopt op tot negen maanden

Het is geen geheim meer te noemen. De vraag naar warmtepompen gaat door het dak. En dat heeft meerdere oorzaken, waarbij het lijkt dat de oorlog in Oekraïne de meeste mensen heeft wakker geschud. Eerlijk is eerlijk: het voelt niet goed als de kosten voor gas rechtstreeks een oorlogskas instromen. Daarbij is gas enorm duur geworden. Tijd voor actie dus. En dat merken de installateurs en fabrikanten.

Zo geeft Jansen Technische Installatie bij RTVDrenthe aan dat ze vorig jaar eens per twee maanden een warmtepomp plaatsten. Inmiddels is de vraag zo hoog dat ze er wel drie tot vier per week kunnen installeren. Eigenaar Jeffrey Jansen: “Maar door enerzijds een chiptekort en anderzijds een tekort aan personeel heb je geluk als je voor volgende winter een warmtepomp hebt staan. Wij hebben een aantal leveranciers met een goede voorraad, dus wij kunnen redelijk snel langskomen."

Wachttijden van acht weken tot negen maanden
Het busje van Jansen staat dan na ongeveer zes tot acht weken voor de deur, maar bij veel leveranciers met leveringsproblemen kan dit zomaar oplopen tot acht à negen maanden. "En dan moet hij nog worden geïnstalleerd", weet Jansen.

In het Brabants Dagblad vertelt Anoek de Jong van Installatiebedrijf de Jong van Hoppenbrouwers: “Bij ons is het een gekkenhuis. Ik stelde sinds de oorlog in Oekraïne een lijst op met klanten die ik nog moest terugbellen, maar het lukt niet meer om ze allemaal meteen te woord te staan, terwijl dat voorheen nooit een probleem was. Toen er honderden namen op mijn terugbellijstje stonden, ben ik gestopt. We kunnen de stroom op dit moment niet meer aan. We moeten klanten nu vertellen dat we ze niet kunnen helpen, hoe graag we ook willen. Wellicht dat het beeld na de zomer anders is, maar dat is afhankelijk van wat er in de wereld gebeurt.”

Investering binnen afzienbare tijd terugverdiend door subsidie
Ook Klimax Installatiebedrijven uit Den Bosch onderkent het probleem: “Het is niet meer vanzelfsprekend dat een klant op korte termijn een warmtepomp krijgt. Voorheen konden we een dag na het afsluiten van een offerte beginnen met installeren. Dat is nu zeker niet meer zo door de vraag die is geëxplodeerd. Denk eerder aan een termijn van twintig weken. En die tijd loopt alleen maar op.”

Sinds dit jaar is er fors meer subsidie voor de aanschaf van een warmtepomp, waardoor de investering binnen afzienbare tijd weer is terugverdiend. Zo'n 30 procent van de kosten wordt teruggeven door de overheid. Door de hoge gasprijs wordt deze terugverdientijd alleen maar korter. En als je zonnepanelen hebt wordt stoken via een warmtepomp nog voordeliger.