‘De warmtepomp zal niet goedkoper worden’

17.08.2022 Nina Groot

‘De warmtepomp zal niet goedkoper worden’

Nederland moet vanaf 2026 van de cv-ketel af en massaal aan de hybride warmtepomp. Een grootschalige operatie om Nederland verder te verduurzamen. “Deze doelstelling is te ambitieus”, stelt directeur Edwin Hoogerwerf van Daikin Nederland in BNR Zakendoen.

Zoals het er nu voorstaat, moeten huiseigenaren vanaf 2026 een hybride warmtepomp of een duurzaam alternatief, zoals een volledig elektrische opwarmpomp of een verwarmingssysteemafsluiting, installeren om hun huidige cv-installatie te vervangen.

“Laat ik vooropstellen dat ik heel blij ben met deze stip op de horizon. Het gaat een versnelling en een beweging in gang zetten. Dat is ook echt nodig. Maar we schuiven nu 400.000 cv-ketels per jaar over de toonbank en 50.000 warmtepompen. Er is dus nog een enorme stap te maken als we straks overal een warmtepomp moeten gaan plaatsen”, vertelt Hoogerwerf.

Hugo de Jonge, minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, heeft als doel om de warmtepomp goedkoper te maken, maar dit is volgens Hoogerwerf onhaalbaar. “Onze fabrieken worden niet heel zenuwachtig van de paar duizend extra warmtepompen die we in Nederland moeten gaan maken. We maken er al zoveel. Maar het gaat nog wel even duren voordat de warmtepomp goedkoper wordt. De techniek is al behoorlijk uitgewerkt. Dus het zal misschien in de installatie zijn. Dat installateurs nog een beetje voorzichtig zijn.”

Nederland telt volgens Hoogerwerf zo’n twee miljoen cv-ketels van vijf jaar of jonger. “Deze zijn zeer geschikt om een warmtepomp bij te plaatsen, want mensen gaan die ketel niet van de muur trekken. Als je naar all electric wil gaan, dan moet je dus eerst aan isolatie en lage temperatuurverwarming gaan werken. Dat is ook precies de reden waarom het de afgelopen jaren in de bestaande bouw zo traag gaat. Dat kost ook een hoop geld, helemaal als je dan ook nog een all electric warmtepomp moet gaan installeren.”