Deense kroonprins en -prinses in Nederland voor District Heating & Energy Efficiency

20.06.2022 | Nieuws Jan de Wit

Deense kroonprins en -prinses in Nederland voor District Heating & Energy Efficiency

Frederik en Mary van Denemarken, de Deense kroonprins en kroonprinses, zijn vandaag en morgen in Nederland voor een staatsbezoek en handelsmissie – District Heating & Energy Efficiency geheten. Onderdeel van het programma is onder andere een rondetafelgesprek Groene Warmtebronnen van de Toekomst, waar ook Stichting Warmtenetwerk aan deel zal nemen.

In Denemarken is de verwachting dat het aandeel stadsverwarming in 2030 tot 70 procent in de gebouwde omgeving, waar in Nederland op een aandeel van 25 procent wordt gemikt. Het bezoek van de kroonprins- en prinses – en de ondernemingen in de warmtenettensector die in hun kielzog meekomen – bieden daarom mogelijkheden voor de Nederlandse warmtesector.

Patrick van der Stigchel, sales director Kingspan Benelux, stelt dat dit alleen kan worden bereikt door een intensivering van samenwerking tussen alle belanghebbenden in de waardeketen. Kingspan Benelux is onderdeel van het Deense concern Kingspan Logstor, een leverancier van geïsoleerde leidingen voor stadsverwarming met meer dan zestig jaar ervaring.

“We zien nog veel voorbeelden van energiebedrijven en overheden die investeren in het systeem met de laagste investeringskosten of doorgaan met het bouwen van hun stadsverwarming netwerk op dezelfde principes als altijd, ongeacht of dit daadwerkelijk leidt tot hogere totale kosten van eigendom. Kingspan wil de focus van ingenieurs en besluitvormers verleggen naar een meer geavanceerde benadering en analyse van de totale eigendomskosten”, aldus Van der Stigchel.

Tijdens het rondetafelgesprek zullen groene warmtenetten, aardwarmte, warmte- en koudeopslag in de bodem (WKO), de efficiëntie van stadsverwarming, diversificatie van warmtebronnen en slimme warmtenetten worden besproken. Ook staat er een bezoek aan de campus van de TU Delft op het programma.

Lees ook: Intentieovereenkomst getekend voor leveren boorinstallatie Geothermie Delft

Op de campus Delft wordt door TU Delft, Geothermie Delft en het Open Warmtenet Delft onderzoek gedaan naar de toepassing van warmte uit de aarde. Uiteindelijk zal het geothermieproject de Campus en gebouwen in de omgeving van warmte voorzien.

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Nationaal Congres Bodemenergie 2022

7 juli 2022
09:00 - 17:00
Utrecht Science Park

Branchevereniging Bodemenergie

Lees verder

Event: Zet uw collectieve warmteproject in de spotlights tijdens de Open Energiedag!

17 september 2022
10:00 - 17:30

NVDE

Lees verder

Webinar: ‘Gasloos met Bodemenergie in de bestaande bouw! Maar hoe dan?

21 september 2022
13:00 - 15:30
online

Gebruikersplatform Bodemenergie

Lees verder

Event: Energeia Energy Tour

26 september 2022
10:00 - 17:00
Beeld en Geluid

Energeia

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu