Duitse zorgen over toevoer Russisch gas

17.06.2022 Kenneth Nwosu

Duitse zorgen over toevoer Russisch gas

Gazprom heeft gewaarschuwd dat het de gastoevoer naar Duitsland mogelijk geheel stop zet. Dinsdag werd de aanvoer reeds verlaagd met 40 procent en een dag later werd dit uitgebreid naar 60 procent. 

De Nord Stream 1-pijpleiding zou door onderhoudsproblemen en noodzakelijke reparaties mogelijk geheel stilgelegd moeten worden volgens de Russische ambassadeur in Berlijn. Gezien de Duitse afhankelijkheid van het Russische gas kunnen de gevolgen groot zijn, zo meldt de NOS.

Zorgen over gastekort
Meer dan de helft van de import van gas door Duitsland was vorig jaar afkomstig uit Rusland. In respons op de inval in Oekraïne is dit teruggelopen naar ongeveer een derde. Toch zou de huidige verlaging voor problemen zorgen als deze nog weken zou aanhouden volgens het agentschap Bundesnetzagentur dat toeziet op de energiedistributie.

Twijfels over oorzaak
De verklaring voor de verlaagde aanvoer wordt door het agentschap in twijfel getrokken. Gasturbines, noodzakelijk voor het vervoer van het gas door de pijplijn, kunnen momenteel niet naar Canada gestuurd worden voor reparaties wegens de sancties op de oorlog. Het agentschap betwijfelt echter of sprake is van een oorzakelijk verband tussen het ontbreken van de turbine en de grote afname.

Robert Habeck, minister van Economische Zaken en Klimaat, wijst erop dat het onderhoud van de gasturbines pas gepland was voor het najaar. De minister spreekt dan ook van een politieke actie en gaat ervan uit dat de technische redenen slechts uitvluchten zijn.

Vermoedens over motivatie
Het verlagen van de aanvoer van gas is volgens de minister een manier om de teruggelopen verkoop van Russisch gas te compenseren met een hogere gasprijs. Donderdag steeg de gasprijs op de beurs van Amsterdam met 20 procent. Over de hele week nam de gasprijs toe met meer dan 50 procent.