Duitsland stelt Gazprom Germania onder toezicht

05.04.2022 | Nieuws

Duitsland stelt Gazprom Germania onder toezicht

De Duitse staat heeft bij monde van Robert Habeck, minister van Economische Zaken en Klimaat, aangekondigd Gazprom Germania onder toezicht te stellen, dat meldt de NOS. Gazprom Germania is een dochteronderneming van Gazprom. De Duitse toezichthouder op de energievoorziening (Bundesnetzagentur) neemt de controle nu voor minimaal een halfjaar over het bedrijf over.

Gazprom kondigde vorige week aan dat Gazprom Germania zou gaan stoppen, wat tot onrust over gasleveranties leidde. De NOS meldt nu dat Gazprom bezig was het bedrijf te verkopen aan andere Russische bedrijven. Ondanks dat dit wettelijk verplicht is, werd dit niet aan de Duitse regering gevraagd. Voor minister Habeck reden om in te grijpen.

De bedrijfsleiding van Gazprom Germania kan nu zelf geen beleidsbeslissingen meer nemen, de toegang tot het vermogen van de onderneming wordt beperkt en bestuurders kunnen worden vervangen.

"Ons doel is om Gazprom Germania in het belang van Duitsland en Europa te leiden", zo zei Klaus Müller, chef van het Bundesnetzagentur, na het nemen van deze historische beslissing. Het Duitsland na de Tweede Wereldoorlog onteigende en nationaliseerde nog nooit een buitenlands bedrijf.

Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, sprak uitgebreid met Habeck en benadrukte het verschil in afhankelijkheid van Russisch aardgas tussen Nederland en Duitsland. Meer dan de helft van de gasimport van Duitsland bestaat uit Russisch gas. In Nederland gaat het om zo’n 15 procent. Tegelijk zei de minister bij voorkeur samen met Duitsland op te trekken.

GazpromGazprom GermaniaRobert Habeckministerie van Economische Zaken en Klimaatrob jettenministerie voor Klimaat en EnergieRussische invasieoekraineAardgas

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Zet uw collectieve warmteproject in de spotlights tijdens de Open Energiedag!

17 september 2022
10:00 - 17:30

NVDE

Lees verder

Event: Open Energiedag

17 september 2022
09:00 - 17:00
Verschillende locaties

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), samen met vijf branche-organisaties: NWEA (windenergie), Holland Solar (zonne-energie), EnergieSamen (energiecoöperaties), Vereniging Warmtepompen en Branchevereniging Bodemenergie.

Lees verder

Webinar: ‘Gasloos met Bodemenergie in de bestaande bouw! Maar hoe dan?

21 september 2022
13:00 - 15:30
online

Gebruikersplatform Bodemenergie

Lees verder

Event: Energeia Energy Tour

26 september 2022
10:00 - 17:00
Beeld en Geluid

Energeia

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu