Dynamisch energiecontract vaak goedkoper

20.12.2022 Anne Agterbos

Dynamisch energiecontract vaak goedkoper
©Techniek Nederland

Zonneplan onderzocht het verschil in energieprijs tussen hun klanten met een dynamisch energiecontract en de gemiddelde consumentenprijs volgens het CBS. De prijs van een dynamisch contract ligt vaak lager dan die van een traditioneel vast of variabel contract.

Het onderzoek laat zien dat consumenten met een dynamisch energiecontract gemiddeld 0,37 euro per kilowattuur stroom en 1,76 euro per kubieke meter gas betalen. De cijfers van het CBS liggen gemiddeld hoger, Nederlanders betalen gemiddeld 0,53 euro per kilowattuur stroom en 2,14 euro per kubieke meter gas. Bij een gebruik van 2.900 kilowattuur en 1.200 kubieke meter (de waarden van het gebruiksplafond) bespaarde de consument met een dynamisch energiecontract daarmee 938 euro in 2022.  

Zonneplan meldt dat de gemiddelde dynamische stroomprijs tien van de twaalf maanden lager lag dan het CBS gemiddelde. Voor gas gelde dit voor zeven van de twaalf maanden. Dynamische stroomgebruikers gaan vermoedelijk bewuster om met hun grote stroomverbruikers (zoals laadpalen en wasmachines) door deze tijdens voordelige uren aan te zetten. 46 procent van het stroomverbruik van dynamische stroomgebruikers vond plaats in uren met een laag tarief.

Gebruikers van een dynamisch energiecontract via Zonneplan verbruikten 22 procent minder gas dan de rest van de markt. Dit komt mogelijk doordat zij via een slimme meter inzage krijgen in de kosten van hun energiegebruik per actie. Een slimme meter is verplicht voor mensen met een dynamisch energiecontract. Daarnaast is de dynamische stroomprijs veelal onder de waarde van het prijsplafond (0,40 euro per kilowattuur) gebleven.