EIB: “Een huis aardgasvrij maken kost 40.000 euro”

02.03.2021 Simone Tresoor

EIB: “Een huis aardgasvrij maken kost 40.000 euro”

Volgens een berekening van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) kost het aardgasvrij maken van een woning gemiddeld 40.000 euro. De helft van dit bedrag zou niet terug te verdienen zijn door lagere energiekosten, beweert de Telegraaf.

De bedenkers van het klimaatakkoord gingen er steeds van uit dat Nederland ‘woonlastenneutraal’ zou kunnen overstappen naar duurzaam wonen, dat lijkt wellicht te positief ingeschat, meldt de krant.

Te optimistisch

EIB-directeur Taco van Hoek waarschuwde al eerder voor te veel optimisme over aardgasvrij. Al tijdens de onderhandelingen over het klimaatakkoord onder VVD-coryfee Ed Nijpels waarschuwde hij dat het dichtdraaien van de gaskraan in Nederlandse gebouwen honderden miljarden euro’s zou gaan kosten.

Geen dalende bouwkosten

Van Hoek: “Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) gaat ervan uit dat de bouwkosten de komende jaren zullen dalen, maar dat is nergens op gebaseerd en historisch nog nooit vertoond.” Vorig jaar zomer erkende het PBL dat het omschakelen naar aardgasvrij voor veel Nederlanders meer gaat kosten dan het oplevert, aldus de Telegraaf.

Laten we leren van de proefwijken

“De lessen die geleerd worden bij het aardgasvrij maken van twintig proefwijken moeten we serieus nemen”, zegt het EIB. In plaats van duizenden aardgasvrije woningen zijn er nog maar zo’n tweehonderd van het gas gegaan. Dat maakt het doel van 1,5 miljoen aardgasvrije woningen een  grote uitdaging.