Elektrische warmtepomp meest duurzame oplossing

25.11.2021 Joyce Beuken

Elektrische warmtepomp meest duurzame oplossing

Elektrische warmtepompen zijn de beste en meest duurzame oplossing voor individuele verwarming, zo blijkt uit een vandaag gepubliceerde studie van de Europese Consumentenorganisatie (BEUC). Dat meldt het Franse nieuwsplatform EURACTIV.

Volgens de studie is de elektrische warmtepomp het meest geschikt om ecologische doelstellingen te bereiken omdat het de ‘meest betaalbare optie is voor consumenten die hun verwarming koolstofvrij willen maken’. Dit is echter enkel het geval als er subsidie mogelijk is.

Vergelijking
De studie maakte een inschatting van de kosten van verwarming tussen 2025 en 2040, en vergeleek verwarming met elektrische warmtepompen met hybride elektrisch-waterstof-warmtepompen en waterstofboilers.

In de schatting wordt rekening gehouden met de kosten van de apparatuur en de kosten van de energieproductie, de exploitatie van de energienetwerken en de nodige upgrades, de kosten van de isolatie van gebouwen en de kosten van de aankoop en installatie van de apparatuur.

Aanmoediging
"De apparatuur is relatief duur in aanschaf in vergelijking met alternatieve oplossingen, wat de overgrote meerderheid van de particulieren ervan weerhoudt om deze oplossingen verder te overwegen. Bovendien is deze technologie nog steeds zeer slecht bekend bij het grote publiek", aldus de studie.

In hun studie moedigen de Europese consumentenverenigingen de nationale regeringen en lokale overheden aan om huishoudens financiële steun te verlenen bij de aankoop van de pompen.

Ze roepen de Europese Commissie ook op om prioriteit te geven aan de inzet van individuele elektrische warmtepompen in stedelijke gebieden. Daarom moet in het volgende gaspakket geen doelstelling worden vastgesteld voor het bijmengen van waterstof in bestaande gasnetwerken, zo voegen zij eraan toe.