EU stemt voor halvering CO2-uitstoot in 2030

21.04.2021 | Nieuws Simone Tresoor

EU stemt voor halvering CO2-uitstoot in 2030

De EU-landen hebben er vanmorgen mee ingestemd de CO2-uitstoot in 2030 met minstens 55 procent te verlagen. Tevens werd vastgelegd dat de EU in 2050 klimaatneutraal moet zijn en dus geen broeikasgassen mag uitstoten noch die uitstoot compenseren, schrijft de Volkskrant.

Er werd al maanden onderhandeld en het Europees Parlement wilde aanvankelijk een verlaging van 60%, maar dat voorstel kwam niet van de grond. Het akkoord komt net op tijd voor de internationale klimaattop. Zonder akkoord had de EU een modderfiguur geslagen.

Broeikasbudget
Hoe het doel precies moet worden bereikt moet nog worden uitgewerkt. De lidstaten drongen er op aan dat het doel moet gelden voor de hele unie en niet voor elke lidstaat afzonderlijk zodat landen die het beter doen kunnen compenseren voor landen die minder goed gaan. Wel zal er gewerkt worden met een zogenoemd broeikasbudget waarin wordt bijgehouden hoeveel er nog kan worden uitgestoten voor het doel onbereikbaar wordt.  Dit om te voorkomen dat er landen zijn die te lang wachten met het nemen van maatregelen.

Goed nieuws voor de mensen en de planeet
De klimaatwet werd door Europees Commissaris Timmermans, verantwoordelijk voor klimaat, een ‘mijlpaal’ voor de EU genoemd. "Ons klimaatdoel is nu vastgelegd in bindende wetgeving. Dit is goed nieuws voor de mensen en de planeet."

 

co2-neutraalklimaatneutraalEUEuropa

Bedrijvenregister

Agenda

Training: Opleidingen Advieskunde en Duurzame Energie

Logo PHOE
12 april 2022 - 28 juni 2022
13.00 - 17.00 uur Duurzame Energie 8.30 - 12.30 uur Advieskunde
Naarden

PHOE

Lees verder

Event: 22 juni 2022: Kennissessie ‘Startmotor katalysator voor energietransitie?’

Logo Stichting Warmtenetwerk
22 juni 2022
van 12.00 tot 18.00 uur
Beeld en Geluid, Zeestraat 82 in Den Haag

Stichting Warmtenetwerk

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu