Europees Parlement frustreert uitbreiding Europese emissiehandelssysteem

09.06.2022 Jan de Wit

Europees Parlement frustreert uitbreiding Europese emissiehandelssysteem

De sociaaldemocraten en groenen stemden uiteindelijk tegen omdat zij liever geen voorstel instemden dan een voorstel waarin zij zich niet konden vinden, dat meldt NRC. De uitbreiding van het Europese emissiehandelssysteem (EU ETS) is onderdeel van de Fit for 55-suggestie van de Europese Commissie.

Op het oorspronkelijke plan voor de industrie diende verschillende Europarlementariërs amendementen in die de industrie meer tijd zou geven voor zijn verduurzaming. De sociaaldemocraten en groenen in het Europees Parlement konden zich hier niet in vinden.

Lees ook: EU: ‘ETS moet versterkt de laatste fase in’

Ook de uitbreiding van het handelssysteem voor transport en verwarming in de gebouwde omgeving redde het niet. Het Europees Parlement wilde voorkomen dat de lasten voor burgers verder op zouden lopen.

Dat de uitbreiding van het EU ETS later zal gebeuren lijkt hiermee vast te staan. Dat betekent dat de CO2-reductiestappen die straks gezet moeten worden in minder tijd moeten gebeuren. Het emissiehandelssysteem bouwt de emissierechten immers net zo lang af totdat de Europese Unie klimaatneutraal is.