Europees record: 3 miljoen warmtepompen verkocht in 2022

20.02.2023 Anne Agterbos

Europees record: 3 miljoen warmtepompen verkocht in 2022

De European Heat Pump Association (EHPA) onderzocht de warmtepompmarkt in zestien Europese landen. In 2022 zijn er 3 miljoen warmtepompen verkocht, een groei van 38 procent ten opzichte van 2021. Het totaal aantal warmtepompen in Europa staat daarmee op 20 miljoen. De EHPA schat dat 16 procent van de huishoudens en commerciële gebouwen worden verwarmd met warmtepompen.

De EHPA schat in dat door de verkoop van warmtepompen in 2022 de verkoop van gas met 4 miljard kubieke meter is gedaald, en 8 miljoen ton aan CO2-uitstoot is vermeden. Alle Europese warmtepompen zorgen gezamenlijk voor een besparing van 54 miljoen ton CO2-uitstoot, dit is ongeveer gelijk aan de volledige CO2-uitstoot van Griekenland.

Mede dankzij het REPowerEU-plan heeft de warmtepomp markt een opmars kunnen maken. REPowerEU is in het leven geroepen om de Europese energietransitie te versnellen, en om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen uit Rusland te verkleinen. De EHPA gaat ervan uit dat de groei zich komende tijd blijft voortzetten.

Volgens Thomas Nowak, secretaris-generaal van de EHPA “draagt de warmtepomp bij aan klimaat actie, het creëren van banen en het stabiliseren van de energierekening”. Maar er is volgens hem ook nog veel winst te behalen bij de 84 procent van de gebouwen zónder warmtepomp. Dit komt door een gebrek aan capaciteit in de sector, investeringskosten en een gebrek aan informatie.

In Polen is de warmtepompmarkt verdubbeld, Tsjechië komt hier net achteraan met een groei van 99 procent. Nederland is nummer drie in het rijtje, met een groei van 80 procent. Finland heeft 69,4 warmtepompen per duizend inwoners, en is daarmee koploper in deze categorie, gevolgd door Noorwegen (62,2) en Zweden (39,3).