Europese Commissie verhoogt klimaatambitie: ‘Fit for 57’

15.11.2022 Jan de Wit

Europese Commissie verhoogt klimaatambitie: ‘Fit for 57’
©COP27 Presidency

Eurocommissaris Frans Timmermans heeft bekendgemaakt dat de Europese Commissie de klimaatdoelstelling wil verhogen van 55 naar 57 procent CO2-reductie in 2030, ten opzichte van 1990, dat meldt Euractiv. 55 procent CO2-reductie is eerder voorgesteld in het Europese klimaatplan Fit for 55, waarover nog altijd onderhandeld wordt. De Europese klimaatchef maakte dit bekend voordat hij naar de Klimaatconferentie van Sharm-el-Sheikh 2022 (COP27) zou vertrekken.

Volgens Timmermans is het verhogen van het doel weliswaar klein, maar een teken dat de Europese Unie gefocust blijft op zijn klimaatdoelen. "We hebben zelfs een doelstelling die ambitieuzer is dan eerder aangekondigd – we gaan van 55 naar 57 procent emissiereducties tussen nu en 2030."

Daarbij gaf hij toe dat de Russische invasie van Oekraïne waarschijnlijk ook in de Europese Unie tot een CO2-toename zal leiden. "Logisch gezien, als je gas vervangt door steenkool, zijn je emissies hoger omdat steenkool een hogere uitstoot heeft dan gas", aldus de Eurocommissaris.

“Je kunt dat niet van de ene op de andere dag vervangen door hernieuwbare energiebronnen – dat kost tijd. Het is dus duidelijk dat we in deze tussenperiode op zoek moeten naar alternatieve bronnen van fossiele brandstoffen.”

Daarbij benadrukte Timmermans goed in het oog te houden dat Rusland schuldig is aan de huidige situatie en dat de Europese Unie daar als blok op moet reageren. “We zitten midden in een oorlog waarin de agressor probeert te verdelen en te heersen om ons te verzwakken door energie als wapen te gebruiken”, zo legt hij uit.

“Daar moeten we ons tegen wapenen. Als we onze burgers en industrieën niet door de winter kunnen krijgen, blijft er geen klimaatbeleid over.”