Europese groene grondstoffen uitzondering op Inflation Reduction Act

13.03.2023 Anne Agterbos

Europese groene grondstoffen uitzondering op Inflation Reduction Act

De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en de Amerikaanse president Joe Biden hebben een gezamenlijk statement uitgebracht over de handelsrelatie tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie. Er worden stappen genomen om onderlinge economische relaties te versterken, een belangrijk onderdeel is de focus op een groene economie. Daarmee is het de eerste uitzondering op de Inflation Reduction Act, waaronder alleen bedrijven subsidie kunnen krijgen wanneer zij in de VS produceren.

In een statement vanuit het Witte Huis laat Biden weten dat de VS willen investeren in de relaties met de Europese Unie om economie en industrie gebaseerd op schone energie te bevorderen.  De VS willen onderhandelingen beginnen om kritieke mineralen uit de Europese Unie te importen. Deze kunnen gebruikt worden voor de productie van batterijen voor schone voortuigen.

Daarnaast wordt ook de Europese afhankelijkheid van (Russische) fossiele brandstoffen genoemd. De VS willen bijdragen aan de energiezekerheid van de Europese Unie, het belang van groene energie staat hierin voorop.