Europese lidstaten verplicht om gasvoorraden tot minimaal 80 procent te vullen

20.05.2022 Jan de Wit

Europese lidstaten verplicht om gasvoorraden tot minimaal 80 procent te vullen

Het Europees Parlement heeft ingestemd met een verplichte opslagcapaciteit tot minimaal 80 procent, dat meldt onder andere De Telegraaf. Waar mogelijk is de doelstelling zelfs 85 procent en voor 2023 geldt een verplichting van 90 procent, waarbij vloeibaar gas (LNG) meetelt.

Om de Europese lidstaten voor te bereiden voor een definitieve leveringsstop van Russisch aardgas zijn er afspraken gemaakt over het verplicht vullen van de gasvoorraden. Tot minimaal 80 procent en waar mogelijk 85 procent. Volgend jaar is 90 procent het minimum.

De verplichte opslag wordt beperkt tot gemiddeld 35 procent van de jaarlijkse gasconsumptie in een lidstaat in de afgelopen vijf jaar. Landen als Nederland hebben een relatief grote opslagcapaciteit en zou anders met onevenredige lasten worden opgezadeld.

Lidstaten die nauwelijks eigen opslagcapaciteit hebben, krijgen toegang tot de reserves van andere lidstaten. Tegen betaling kunnen zij een reserve van 15 procent van hun gemiddelde jaarlijkse gasconsumptie in de afgelopen vijf jaar in het buitenland opslaan.

Ierland, Cyprus en Malta vormen een uitzondering op de regel. Zij zijn niet aangesloten op de Europese gasinfrastructuur.