Europese Unie scherpt ambities energiebesparing aan

14.03.2023 Brendan Hadden

Europese Unie scherpt ambities energiebesparing aan

De Europese Commissie heeft besloten dat ze in 2030 11,7 procent energiebesparing wil realiseren, een toename ten opzichte van het eerdere doel van 9 procent. Met de aanscherping van het Energy Efficiency Directive (EED) wil de Europese Unie een stap zetten naar de doelstelling uit het Fit for 55-pakket om in 2050 klimaatneutraal te zijn.

Volgens de commissie is dit de eerste keer dat er wettelijke invulling aan het energy efficiency first-principe wordt gegeven. Dit moet lidstaten aanzetten om energie-efficiëntie serieus in overweging te nemen bij beleids- en investeringsbeslissingen.

Om het halen van de doelstelling voor 2030 te verzekeren is er ook een jaarlijks besparingsplicht vastgesteld. Die begint bij een jaarlijkse reductie van 1,49 procent en loopt op tot 1,9 procent. Verder wordt het ook verwacht dat lidstaten minstens 3 procent van gebouwen in publiek bezit renoveren.

Goed nieuws voor warmtepompen
Volgens de European Heat Pump Association (EHPA) is de aanscherping van de EED goed nieuws voor de uitrol van warmtepompen:

“Deze overeenkomst van de herziene EED gaat een positieve impact op warmtepompen hebben, die een energie-efficiënt alternatief voor traditionele fossiele verwarming bieden voor woningen. Het vastleggen van het ‘energy efficiency first' principe gaat er ook voor zorgen dat het in meer wetgeving komt, zoals het Energy Performance of Buildings Directive waar MEP’s deze week op stemmen.”