FIXbrigade gaat fors uitbreiden

29.09.2022 Jan de Wit

FIXbrigade gaat fors uitbreiden
©FIXbrigade

De FIXbrigade gaat het aantal lokale FIXbrigades in Amsterdam en omgeving fors uitbreiden en de komende maanden tienduizenden huishoudens helpen met energiebesparende maatregelen. De opschaling is mogelijk dankzij een financiële bijdrage van 1.250.000 euro door de partners Vattenfall, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Rabobank, ABN AMRO en Shell.

De FIXbrigade voert bespaarmaatregelen uit bij bewoners in Amsterdam en omgeving die in energiearmoede leven. Bijvoorbeeld door het plaatsen van tochtstrippen, kitten van kieren, installeren van ledlampen en waterbesparende douchekoppen.

Dit levert een energiebesparing op van 300 tot 1.200 euro per jaar. “Dankzij de financiële bijdrage kunnen we Stichting FIXbrigade Nederland opzetten en dit initiatief in meer Nederlandse steden uitrollen, leermeesters werven en opleiden en nieuw materiaal en gereedschap aanschaffen”, zegt Jannekee Jansen op de Haar, directeur van Jungle Amsterdam en initiatiefnemer van de FIXbrigade.

“Met als doel het realiseren van tachtig nieuwe lokale FIXbrigades en 20.000 energiezuinig gemaakte woningen voor eind maart 2024.” FIXbrigade zal de komende weken starten met het benaderen van de gemeentes en organisaties die eerder contact hebben opgenomen voor steun. Zij begeleiden de gemeentes bij het opzetten van een lokale FIXbrigade en het eigen maken van de werkwijze.

“Honderdduizenden huishoudens krijgen te maken met energierekeningen die moeilijk te betalen zijn. Eén van de manieren om je energieverbruik te verminderen, is het goed isoleren van je woning”, aldus Heleen Boer, manager verbruik en verzenden bij Vattenfall, partner en medeorganisator van de fondswerving voor de FIXbrigade.

“Niet iedereen heeft de financiële middelen om de woning te verduurzamen. Vattenfall steunt daarom de FIXbrigade in haar missie om bewoners met een smalle beurs te helpen met het verduurzamen van hun woning door energiebesparende oplossingen direct in de woning toe te passen.”